Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Κίνητρα για την προώθηση των συνενώσεων των φαρμακείων ζητούν οι φαρμακοποιοί

Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά στο πλαίσιο του 15ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μάϊου -όπως ήταν αναμενόμενο και λόγω άλλωστε του τίτλου του συνεδρίου, «Το φαρμακείο στυλοβάτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»- στο κομμάτι των υπηρεσιών των φαρμακείων, ωστόσο τελικά δεν βγήκε η μεγάλη είδηση σε αυτό το κομμάτι.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έκανε μία αναφορά στην προσφορά των φαρμακοποιών μέσα από την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών (self tests, rapid tests, κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμούς) τονίζοντας ότι αυτό βοήθησε στο να ανέβει  ακόμη περισσότερο ο φαρμακοποιός ως επαγγελματίας υγείας στα μάτια του κόσμου αλλά και της πολιτείας. Μάλιστα όλο αυτό, όπως είπε, έφερε και πολύ νέο υγιή κόσμο στα φαρμακεία που πριν την πανδημία δεν περνούσαν καθόλου ή πολύ σπάνια το κατώφλι τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε 135 εκατομμύρια self tests δόθηκαν μέσω των φαρμακείων ενώ παρά τις αντιρρήσεις, τις ενστάσεις  και την ένταση που κάποια στιγμή συνολικά 10.700 φαρμακεία μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία, όλοι δηλαδή οι φαρμακοποιοί ενώ για τα rapid tests ενώ εξαρχής μπήκαν στη διαδικασία περίπου 1500 φαρμακεία, αυτή τη στιγμή τα κάνουν 9.750 φαρμακοποιοί.

 

 

Ο κ. Βαλτάς παρόλο που δεν έγινε αποκαλυπτικός για το τι έρχεται στο κομμάτι των υπηρεσιών κάνοντας μία γενική αναφορά στο έργο που έχει γίνει και γίνεται, είπε ότι γενικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε μία διαδικασία διεκδικήσεων για τον κλάδο που συνεχίζεται και αναμένεται να φέρει σημαντικά αποτελέσματα που θα αλλάξουν τη μορφή του σημερινού φαρμακείο δίνοντας του εκείνο το ρόλο που πρέπει να έχει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Συντονιστικό Όργανο των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης που διοργανώνουν το Συνέδριο τονίζονται τα εξής:

«Πλέον δεν διερευνούμε μόνο τα όρια των ικανοτήτων μας αλλά προτείνουμε την αναγνώριση και ενεργή συμμετοχή μας στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για όλα εκείνα που πρέπει να απασχολούν τη διεπιστημονική προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας κάθε πολίτη.

Εναπόκειται στην Πολιτεία να αξιοποιήσει το φαρμακείο για να επιτύχει μία σειρά νέους στόχους, γνωρίζοντας σαφέστατα πως οι φαρμακοποιοί είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν τα βάρη και τους ρόλους που τους αναλογούν και να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, όχι μόνο στη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής με ασφάλεια και συμμόρφωση για τους πολίτες αλλά και στην παροχή αναγνωρισμένων υπηρεσιών στην κοινότητα».

Το σημαντικό σημείο ωστόσο σε αυτήν την ανακοίνωση είναι -στο πνεύμα και των όσων είπε ο κ. Βαλτάς- ότι «διαπιστώθηκε ότι τίποτε δεν γίνεται αυτόματα, χωρίς προσαρμογή σε νέες συνθήκες και απαιτήσεις, χωρίς αγώνα και διεκδικήσεις και τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς ομαδική προσπάθεια. Κάτω από αυτό το πνεύμα παρουσιάστηκε και η πρόταση των συμπράξεων και συνενώσεων των φαρμακείων, η οποία αφού υπερψηφίστηκε στη ΓΣ του ΠΦΣ είναι σε διαδικασία διαβούλευσης εντός των φαρμακευτικών συλλόγων πριν την κατάθεση στη Βουλή.

Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση και η προσήλωση των Συλλόγων της Κρήτης για εκπαίδευση και πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε νέες υπηρεσίες καθώς και η οικονομική και θεσμική θωράκιση του φαρμακείου στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ευρωπαϊκές συνθήκες και προκλήσεις του επαγγέλματος».

Ο κ. Βαλτάς μιλώντας για τις συνενώσεις είπε ότι «πάμε για θεσμοθέτηση κινήτρων. Θα έχουμε επαφές και με τον κ. Γεωργιάδη και με τον κ. Πλεύρη. Θα δώσουμε στόχευση για τις συνενώσεις».

Αναφερόμενος στη μελέτη που έχει εκπονήσει ο ΠΦΣ για το συγκεκριμένο θέμα και η οποία παρουσιάστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Φαρμακοποιών το Φθινόπωρο του 2021 σημείωσε ότι αυτή «έγινε για να στηρίξει το μικρομεσαίο φαρμακείο. Το μεγάλο φαρμακείο δεν θα ωφεληθεί ποτέ από αυτό. Ο μικρομεσαίος όμωςι εάν πραγματικά το συνειδητοποιήσει ότι μπορεί με δύο –τρεις άλλους, τέσσερις, που τα βρίσκουν στη νοοτροπία και στον τρόπο σκέψης , μπορούν να στήσουν δυναμικές επιχειρήσεις – φαρμακεία υψηλότατου επιπέδου ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι θα καταστραφούν. Εδώ είμαστε. Διότι για όλους είναι οι ευκαιρίες. Απλώς είναι μία δυναμική γι’ αυτούς που σκέπτονται για το μέλλον τους και την προοπτική τους».

Και κλείνοντας την αναφορά του στο εν λόγω ζήτημα ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι «το θέμα των συνενώσεων και το θέμα των κινήτρων είναι στην ατζέντα μας και είναι στις πρώτες διεκδικήσεις μας, όπως και τα ΦΥΚ».

Ωστόσο πολύ ενδιαφέρον έχει το γενικότερο σκεπτικό του προέδρου του ΠΦΣ που βεβαίως έχει να κάνει και με άλλες διεκδικήσεις, φαίνεται ωστόσο ότι αφορά κυρίως το θέμα των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τα φαρμακεία.

Η ωριμότητα μιας διεκδίκησης δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι πας σε μία κυβέρνηση έχοντας χτίσει μία επιχειρηματολογία όπως είπε ο κ. Βαλτάς σημειώνοντας κάτι που σε προηγούμενη δική του ομιλία είχε αναφέρει ο Νομικός Σύμβουλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ηλίας Δημητρέλλος. «Πείσαμε ότι τα 10.000 σημεία απ΄ άκρο σε άκρο σε όλη τη χώρα είναι απαραίτητα. Οι Υπουργοί πλέον καταλαβαίνουν ότι έχουν σύμμαχο το μικρομεσαίο φαρμακείο. Η δύναμή μας είναι αυτή. Το δίκτυο. Η δύναμή μας είναι η γνώση. Η δύναμή μας είναι ότι δεν είμαστε “μαγαζιά” αλλά χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας».

Η σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, όπως είπε ο κ. Βαλτάς είναι ότι ενώ στο παρελθόν ψηφίζονταν οι νόμοι που αφορούσαν τον φαρμακοποιό και μετά ο κλάδος αντιδρούσε, σήμερα υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των καταστάσεων και των εξελίξεων και έτσι δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να λειτουργεί προληπτικά σε όποια εξέλιξη.

Υπάρχει όμως και μία γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας στη σχέση πολιτείας και φαρμακοποιών. «Προλαμβάνουμε πριν από αυτούς για εμάς και πάμε με πρόταση, με στοιχεία, με επιχειρηματολογία κι όχι να μαθαίνουμε κάτι εκ των υστέρων. Τι να το κάνω να το μάθω όταν γίνει νόμος; Να πάω να ανατρέψω έναν νόμο; Ενώ τώρα πάω σαν ισότιμος συνομιλητής να ερωτηθώ για το εάν θα πρέπει να γίνει κάτι ή όχι. Και από πίσω λειτουργώ με επιχειρηματολογία».

Προφανώς από τα παραπάνω προκύπτει ότι πράγματι έχουν δρομολογηθεί σημαντικές αλλαγές στο χώρο του φαρμακείου που θα αλλάξουν τη μορφή του, με μία λογική win – win για φαρμακοποιούς και πολιτεία, σε μία σαφώς πιο ώριμη λογική σε σχέση με ό,τι έβλεπε κανείς σε προηγούμενες δεκαετίες.

 

πηγή: dailypharmanews