Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για εργαζόμενους αλλιώς rapid test

Σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν μέχρι και το τέλος του έτους να επιδεικνύουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, έθεσε από σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα Δευτέρα, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι:


α) η ενίσχυση της θεσμικής εκπροσώπησης των τεχνολόγων ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας και η βελτίωση των όρων άσκησης του επαγγέλματος των τεχνολόγων ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς όφελος των χρηστών υπηρεσιών υγείας και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας, μέσω της σύστασης του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), και

β) η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και η προστασία της δημόσιας υγείας.
Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους εργαζόμενους

Από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 25 σύμφωνα με το οποίο η ισχύς του άρθρου 205 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), περί της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο
και ιδιωτικό τομέα, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους, να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, άρα να είναι υποχρεωτικά πλήρως εμβολιασμένοι, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, όπως σας είχε αποκαλύψει πρώτο το Dnews όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, rapid test, μία φορά την εβδομάδα.