Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ENHMEΡΩΣΗ ΠΦΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ PGEU 18/10/2022

Το ECDC προειδοποιεί για έξαρση ηπατίτιδας Α στην Ευρώπη δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί πρόσφατα περιπτώσεις σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Η υπηρεσία ελέγχου της νόσου προειδοποίησε ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω μολυσμένου νερού, τροφής και περιττωμάτων. Είναι επίσης πολύ ανθεκτικό στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και μπορεί να επιβιώσει κατά την κατάψυξη.

Η επιτροπή ασφάλειας φαρμάκων του EMA, εξέτασε παυσίπονα σκευάσματα που περιλάμβαναν συνδυασμό κωδεΐνης και ιμπουπροφαίνης. Αναφέρθηκαν περιπτώσεις νεφρικής και γαστρεντερικής τοξικότητας που συσχετίστηκαν με  περιπτώσεις κατάχρησης και εξάρτησης, ορισμένες από τις οποίες ήταν θανατηφόρες. Για το λόγο αυτό, προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να παρέχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα μόνο με ιατρική συνταγή. Επιπλέον, συνέστησε την προσθήκη μιας προειδοποίησης στην ετικέτα και την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) συνέστησε την αποφυγή χρήσης τερλιπρεσίνης από άτομα με ηπατονεφρικό σύνδρομο τύπου 1 (HRS-1), για τη μείωση του κινδύνου αναπνευστικής ανεπάρκειας και σήψης 

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παιδιατρικής Έρευνας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Enpr-EMA) επανεξέλεξε την Pirkko Lepola του Φινλανδικού Δικτύου Ερευνητών για Παιδιατρικά Φάρμακα (FinPedMed) ως πρόεδρο της συντονιστικής του ομάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΠΟΥ και το ECDC, έκαναν μια κοινή δήλωση σχετικά με τον εμβολιασμό στην οποία αναφέρουν πως....


.... μαζί με τα μέτρα δημόσιας υγείας, ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία  κατά των δύο ιών. Προτρέπουμε τις χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων με τη συγχορήγηση εμβολίων κατά της γρίπης και του COVID-19 όποτε είναι εφικτό.

Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού Πρακτικής του FIP για τις μη μεταδοτικές ασθένειες (ΜΚΔ) που ξεκίνησε το 2021, εστιάζει στον καρκίνο με δύο νέα υλικά υποστήριξης. Τον «Οδηγό αναφοράς γνώσεων και δεξιοτήτων για επαγγελματική ανάπτυξη στη φροντίδα του καρκίνου» και το «Cancer Care — Ένα εγχειρίδιο για φαρμακοποιούς» για την υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των φαρμακοποιών.

Πορτογαλία: η Κυβέρνηση παρέδωσε στη Βουλή τον προτεινόμενο Κρατικό Προϋπολογισμό (ΟΕ) για το 2023. Για την Υγεία αναμένεται αύξηση στη δαπάνη ώστε να πραγματοποιηθεί ψηφιακή μετάβαση με τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως επίσης  βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ. Στον τομέα των φαρμάκων θα ισχύσουν δυο μέτρα: η εφαρμογή ενός συστήματος πρόσβασης και διανομής σε κοντινή απόσταση, μέσω των κοινοτικών φαρμακείων, σε φάρμακα που συνταγογραφούνται σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ορισμένων παθολογιών, και η θέσπιση μηχανισμού αυτόματης ανανέωσης συνταγογράφησης για χρόνια πάσχοντες.

Νορβηγία: Κάθε μήνα, οι Νορβηγοί ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για τα φάρμακά τους από όσα χρειάζονται επειδή δεν θέλουν να στραφούν σε μια λιγότερο ακριβή μάρκα με το ίδιο αποτέλεσμα. Το σύστημα μετάβασης σε μια φθηνότερη μάρκα φαρμάκων έχει καθιερωθεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
Ηνωμένο Βασίλειο: Ο κλάδος των φαρμάκων της Βρετανίας αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός απειλούν την διάθεση φαρμάκων.