Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Με 5 ευρώ συν ΦΠΑ εμβολιασμοί για Covid στα φαρμακεία


 Εμβολιασμοί για Covid θα μπορούν άμεσα να πραγματοποιούνται και στα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά με κόστος από τις τσέπες των ασθενών.

Ειδικότερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο δημοσιοποιήθηκε, προβλέπεται ότι οι αδειούχοι φαρμακοποιοί θα μπορούν να εμβολιάζουν τους πολίτες και για τον κορονοϊό αλλά με χρήματα που θα καταβάλουν οι πολίτες.

Ειδικότερα, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν 5 ευρώ ανά εμβόλιο για τον Covid πλέον του ΦΠΑ.



Παρά τις έντονες αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να μην διενεργούνται οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στα φαρμακεία, το υπουργείο υγείας παρακάμπτει τις αντιδράσεις αυτές και με ειδική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο για τις «δράσεις δημόσιας υγείας- ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ» δίνει το πράσινο φως.

Όπως αναφέρεται στη διάταξη:

«Επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός που έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 160 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43) και την υπό στοιχεία Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/2.7.2019 απόφαση του Υπουργού Υγείας, περί του καθορισμού όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας πιστοποίησης φαρμακοποιών για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες (Β΄ 2811), να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς, εξαιρουμένων των ανοσοκατασταλμένων ασθενών για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.

Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται».

www.ethnos.gr