Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

ΠΦΣ: Ενημέρωση για φορολογικούς μηχανισμούς και τιμολόγηση μέσω παρόχου


 Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά από τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΦΣ στο Υπουργείο Οικονομικών με τον διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού, κ. Καούκη Μπάμπη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, μας ενημέρωσαν ότι η προθεσμία της απόσυρσης  των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ)  η  οποία είχε οριστεί με την Α. 1063/2024 απόφαση της ΑΑΔΕ για την 1η Ιουλίου, δεν πρόκειται να λάβει νέα παράταση με νεότερη απόφαση, οπότε από 2 Ιουλίου παραμένει η υποχρέωση και των φαρμακείων να έχουν προμηθευτεί νέους φορολογικούς μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ).

Επίσης η υποχρέωση των φαρμακείων να έχουν πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τα τιμολόγια που εκδίδουν, μετατίθεται για την 1η/1ου/2025 όπως αναφέρεται σε σχετική απάντηση της Διεύθυνσης Κατάρτισης και Συντονισμού Εφαρμογής Δημοσιονομικών Κανόνων του Υπ. Οικονομικών: «Οι συμβάσεις προμήθειας φαρμακευτικού υλικού από τον ΕΟΠΥΥ από συμβεβλημένους φαρμακοποιούς, επειδή δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν.4412/2016, ανήκουν σε περίπτωση 2.δ του άρθρου 1 της αριθμ.52445/2023 ΚΥΑ, οπότε η υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου ξεκινά από 1/1/2025».



Οπότε για όλα τα τιμολόγια τα οποία εκδίδουν τα φαρμακεία προς τρίτους, δεν υπάρχει υποχρέωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου και η διαδικασία με την οποία αυτά ανεβαίνουν στην πλατφόρμα Mydata δεν έχει αλλάξει.

Όσο αφορά τα φαρμακεία που χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ) για την έκδοση αποδείξεων λιανικής, θυμίζουμε ότι υπήρχε η υποχρέωση διασύνδεσής τους με τα POS, έως τα τέλη Απριλίου.

Να επικοινωνείτε πάντα με τους λογιστές σας , παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ