Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Τεράστιες οι ανάγκες σε φάρμακα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Δέκα ημέρες μετά την ανατροπή του καθεστώτος από τους αντάρτες Σελεκά η κατάσταση στο Μπαγκουί, την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, βελτιώνεται όμως οι ανάγκες για ιατροφαρμακευτικό υλικό παραμένουν «τεράστιες» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Δρ. Αγκίντε Σουμούκ.

«Σταδιακά επανέρχεται η τάξη. Το κεντρικό νοσοκομείο (σ.σ. το μοναδικό που λειτουργούσε στην πόλη) ξεμπλοκάρει καθώς και τα άλλα πλέον είναι σε θέση να λειτουργήσουν», είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια μιας τελετής στα νοσοκομεία του Ινστιτούτου Παστέρ στο Μπαγκουί.

«Όσον αφορά στα φάρμακα, οι ανάγκες είναι τεράστιες», πρόσθεσε ο υπουργός στο περιθώριο της τελετής για την παράδοση 500 κιλών φαρμάκων στα νοσοκομεία του Ινστιτούτου Παστέρ, από μια πετρελαϊκή εταιρεία.

Ο Δρ. Ζαν-Κρισοστόμ Γκοντί, διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Μπαγκουί, υπογράμμισε τις «τεράστιες συνέπειες» της ανθρωπιστικής κρίσης, εξηγώντας ότι πλέον παρουσιάζονται στο νοσοκομείο 2 με 3 κρούσματα ελονοσίας καθημερινά. Έχει μειωθεί όμως σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίζονται από σφαίρες.

«Το προσωπικό επιστρέφει. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα 4/5 του δυναμικού μας» στο νοσοκομείο Παίδων, το οποίο ενισχύθηκε και από μια ομάδα Ιταλών χειρουργών.

www.newsbeast.gr