Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ανταπόκριση από το Συνέδριο της ΟΣΦΕ

Το φετινό συνέδριο της ΟΣΦΕ χαρακτηρίστηκε εξαρχής από τον Πρόεδρο και κύριο εισηγητή του Σ. Μπελώνη ως το σημαντικότερο ίσως από ιδρύσεώς της! Παρ’ όλη λοιπόν την όχι και τόσο ευνοϊκή χρονική συγκυρία (τριήμερο Αγ. Πνεύματος, καλοκαιριάτικα, στο κέντρο μιας καυτής μεγαλούπολης) Αντιπρόσωποι και επισκέπτες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν σ’ ένα κάλεσμα που από μέρες προοιώνιζε μια πολύ σημαντική συνάντηση.

Το ανοιχτό μέρος του Συνεδρίου έκρυβε μεγάλες αλλά όχι -όλες- αναπάντεχες εκπλήξεις. Η παντελής έλλειψη της πολιτείας -πλην του εκπροσώπου του ΕΟΦ- ήταν αναπάντεχη έκπληξη, η παντελής άρνηση θεσμικών εκπροσώπων του Ιατρικού κόσμου να παραστούν, όχι ιδιαίτερα.

Συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων μας του Πανελληνίου (κ. κ. Θεοδωσιάδης και Καραγεωργίου) παραθέτω: • Φαρμακευτική πολιτική πολύ απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! Μπαίνει ένας στόχος μεγέθους Δαπάνης (τόσο) και απλά παίρνουν τυφλά μέτρα για «να τον πιάσουν». Φυσικά ο κάθε Υπουργός που έρχεται είναι πιο «άσχετος από τον προηγούμενο» και μέχρι να μάθει… φεύγει, αφήνοντας πίσω του «καμένη γη»!
 • Τα στοιχεία βάση των οποίων ελήφθησαν τα μέτρα είναι προτάσεις της ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) και προέβλεπαν π.χ. ότι η Δαπάνη πρέπει να είναι τόσο! Φυσικά χωρίς Η/Σ (Δεκ 2010 ξεκίνησε, Μάη 2010 το Μνημόνιο) η ακρίβεια των στοιχείων αυτών έγκειται στην καλή θέληση (και διάθεση) όλων των παραγόντων. Άμεση επιβεβαίωση ότι ποτέ δεν έφτασαν τα μέτρα (τα περιβόητα «μαζί σας καθαρίσαμε» των διαφόρων Υπουργών) και συνεχώς είχαμε νέα μέτρα με αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα αλλά συνεχιζόμενη μονομερή επιβάρυνση σε μας!
 • Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ενιαίος φορέας Φαρμάκου, συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι (δηλ και οι εκπρόσωποι της εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας). Η αγορά του φαρμάκου είναι πολύπλοκη και απαιτεί ένα φορέα μακριά από πολιτικές παρεμβολές ίσως και με αποκλειστικό Υφυπουργό ή Γ.Γ υγείας. Τότε μαζί ΠΦΣ, ΟΣΦΕ, Ελληνική και πολυεθνική βιομηχανία, χονδρεμπόριο και Ιατρικός κόσμος θα μπορούν να χαράξουν μια πολιτική προς το συμφέρον της χώρας!

Ο εκπρόσωπος του ΕΟΦ μας περιέγραψε τις προσπάθειες του ΕΟΦ σε πολλά θέματα κυρίως όμως ώστε να μας προεξοφλήσει τι δεν μπορεί να κάνει. Η καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΕΚΠ Αθηνών κυρία Νταϊφώτη μας έκανε μια ξενάγηση στην έννοια «γενόσημα» η οποία μας μετέφερε στις αίθουσες της φαρμακολογίας των φοιτητικών μας χρόνων. Έσπασε μύθους και οπτασίες και μάθαμε-θυμηθήκαμε πολλά κυρίως ως προς την ίση αξία ενός γενοσήμου με το πρωτότυπο όταν αυτό έχει φυσικά ακολουθήσει τα διεθνή επιστημονικά standards. Δυστυχώς κανείς από την Πολιτεία ή τον Ιατρικό κόσμο δεν την άκουσε. Ο Ολλανδός εκπρόσωπος της EGA Frank Bongers (διεθνής οργανισμός προώθησης της χρήσης γενοσήμων παγκοσμίως) μας απέδειξε με μια σπιρτόζικη παρουσίαση το δημοσιονομικό όφελος μιας χώρας από την χρήση γενοσήμων.

Η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, δικηγόρος, πρόεδρος Συλλόγου ασθενών με Κυστική Ίνωση εισέπραξε το θερμότερο χειροκρότημα με την παθιασμένη αλλά και τεχνοκρατικά άρτια παρουσίασή της! Ήξερε το θέμα των ΦΥΚ και τις δυσκολίες διάθεσής τους από τους περίεργους Νόμους που εμπνεύστηκε η πολιτεία κυρίως τα τελευταία χρόνια καλύτερα κι από πολλούς Φ/ούς ή και εκπροσώπους τους! Απαίτησε μια λύση ώστε οι Φ/οί να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς σωστά και θεώρησε ότι 2 βασικοί άξονες θα το επιτύχουν: η επιστροφή των ΦΥΚ στο ιδιωτικό φαρμακείο από τα απίστευτα χαώδη νοσοκομεία ή φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ταυτόχρονα ένα επαρκές ποσοστό κέρδους ώστε να μπορούν και οι «έρμοι οι Φ/οί να τα διαθέτουν χωρίς να χρεώνονται, να μπαίνουν μέσα» (σημειώνω εδώ ότι οι εκπρόσωποι των Εταιριών θεώρησαν αρκετό να δίνονται αυτά με το ισχύον καθεστώς απλά χωρίς φορολόγηση). Απαίτησε την τιμολόγηση των καινούριων, σύγχρονων και σωτήριων φαρμάκων για την Κυστική Ίνωση από το Κράτος! Τέλος αποθεώθηκε όταν θύμισε σε όλους και κυρίως στους απόντες που προαναφέραμε τις υποχρεώσεις ενός συντεταγμένου Κράτους προς τους πολίτες του:


Πάμε επίσης συνοπτικά στους Συναδέλφους από Ισπανία και Πορτογαλία:

Α) Ο Coves Lopez Carlos του ισπανικού συνεταιρισμού Hefame μας έδωσε μια εικόνα του περιβόητου «Μεσογειακού τόξου» ανάπτυξης που εμπνέει το συνεταιρισμό τους:

 • Ο συνεταιρισμός είναι 3ος στην Ισπανία πίσω από 2 πολυεθνικούς χονδρέμπορους (εκεί έχουν κι από αυτό!!!) ο ανταγωνισμός των οποίων θα είχε απορροφήσει ουσιαστικά την ιδιοκτησία των φαρμακείων αν αυτό δεν απαγορευόταν νομικά (συγκρατείστε το αυτό)
 • Παλεύει τις 6μηνες πληρωμές του Κράτους συμπληρώνοντας το εισόδημα των μελών του με 3 τρόπους: α) προσφέροντας κοστολογημένες υπηρεσίες στους ασθενείς πελάτες του β) έχοντας ήδη δομή Δικτύου και γ) αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα
 • Παρ’ όλες τις δυσκολίες αναπτύσσεται και προσφέρει πρωτοπόρες υπηρεσίες στα μέλη του. Μας έδειξε περήφανος πολλές από αυτές: από το σύστημα ανακύκλωσης φαρμάκων (το οποίο αποφέρει κέρδη στο γκρουπ), μέχρι το σύστημα κλιματισμού κι ελέγχου συνθηκών που έχουν αναπτύξει μόνοι τους!!!
 • Έχουν αναπτύξει προϊόντα δικής τους ετικέτας και φυσικά χρησιμοποιούν τη χρήση δραστικής ως πολύτιμο εργαλείο εξοικονόμησης στη δουλειά τους!
 • Θεώρησε περίεργο που το πρωΐ άκουσε πολλούς να παραπονιούνται («αφήστε τα κλαψουρίσματα», είπε συγκεκριμένα). «Τώρα τι κάνετε», ήταν η επωδός του.

Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλα αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά πρέπει να είχαμε λιποθυμήσει ή να γελάγαμε νευρικά με αυτά που έλεγε με κίνδυνο να μας παρεξηγήσει. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πραγματοποιήσει όσα εμείς μόνο ονειρευόμαστε –ακόμα! Αντιθέτως, όταν στο τέλος μιλήσαμε μαζί του καταλάβαμε ότι ήταν πολύ ευχαριστημένος (όπως και ο πορτογάλος συνάδελφος) που εδώ και καιρό ανοίγεται ένας ορίζοντας συνεννόησης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με τους εδώ συνεταιρισμούς και μπόρεσε να μας δείξει τη δική του προοπτική για το μέλλον.

Β) Ο Diogo Gouvela από την Πορτογαλία μας αποτέλειωσε. Ότι φοβόμαστε ότι θα πάθουμε το έχει ήδη πάθει:

 • Στη χώρα του έχει αρθεί το ιδιοκτησιακό! Ο οποιοσδήποτε ανοίγει Φαρμακείο, αν και ευτυχώς υπάρχει μέχρι τώρα όριο στην πολυϊδιοκτησία: μέχρι 4 φαρμακεία το μέγιστο!
 • Στη χώρα του έχουν κατ’ αποκοπήν αμοιβή σε ΟΛΑ τα φάρμακα! Οι κλιμακώσεις ξεκινούν  από φάρμακα μεΛΤ <5>50€ έχουν 10,35€ πάγια αποζημείωση όσο και να κάνουν!
 • Στη χώρα του έχουν ελεύθερη έκπτωση στη συμμετοχή! Συγκεκριμένα μας περιέγραψε το σοκ του το 2007 όταν οι πελάτες του άρχισαν να «διαπραγματεύονται» τη συνταγή τους ώστε να την εκτελέσουν σ’ αυτόν. Πολλά φαρμακεία αφανίστηκαν (πιο κάτω θα σας πω πώς) μόνο από αυτό και κάθε επιστημονικότητα του φαρμακείου εξατμίστηκε μας είπε απλά και με μελαγχολία.
 • Στη χώρα του έχει πολυεθνικό χονδρεμπόριο όπως και στην Ισπανία! Επειδή το νομικό πλαίσιο το επέτρεπε, τα φαρμακεία που ψώνιζαν από αυτούς εξαγοράστηκαν από τις πολυεθνικές αυτές όταν το άνοιγμα των πληρωμών του Κράτους τους οδήγησε σε αδυναμία! Βλέπετε οι γερμανικές εταιρίες είχαν πρόσβαση σε απεριόριστο και φτηνό δανεισμό από την μητρική τους σε αντίθεση με τους Πορτογάλους χονδρέμπορους, ελέω του σωτήριου Μνημονίου.

Τι έκανε:

·        Ο συνεταιρισμός τους Udifar αποτέλεσε το ανάχωμα ενάντια στους εισβολείς! Οργανώθηκε σε μορφή Δικτύου και μάλιστα προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: συνεργάστηκε με ιδιωτικές δομές Δικτύων!!!
·        Ο ίδιος ίδρυσε μια δική του ιδιωτική αλυσίδα Δικτύου Φαρμακείων την Holon! Με 110 φαρμακεία ίδιας μορφής, ονομασίας, προσφερόμενων υπηρεσιών (ας μην περιγράψω καλύτερα θα υπάρξουν πιο ενημερωτικά άρθρα από άλλους πιο ειδικούς), σήμανσης και κυρίως οργάνωσης και λειτουργίας έδωσε στα μέλη του βιωσιμότητα και προοπτική για ανάπτυξη! Άλλωστε αυτό ήταν το minimum των προσδοκιών τους: το ελληνικότατο Όλον, το οποίο και ενέπνευσε το όνομά τους!
·        Εφάρμοσαν σύγχρονες τεχνικές στην οργάνωση των φαρμακείων τους με έμφαση στην ατομική εξυπηρέτηση, την εξειδίκευση του προσωπικού και κυρίως στην επιστημονικότητα!!!! Μας διαβεβαίωσε, δείχνοντάς μας εικόνες, ότι στα Φαρμακεία τους δεν διαφημίζουν κανένα προϊόν (ούτε καν τα δικά τους)! Διαφημίζουν τον εαυτό τους: το δίκτυό τους, το ότι είναι πάντα εκεί δίπλα στην ανάγκη των πελατών τους, ότι είναι παντού ίδιοι, προσιτοί στον καθένα, πάντα έτοιμοι! «Το μόνο που μας νοιάζει να διαφημίσουμε είναι ότι όταν μπουν σε ένα Φαρμακείο της Holon, όπου και να είναι θα βιώσουν μία κοινή εμπειρία. Θα βρουν το ίδιο περιβάλλον, τα ίδια προϊόντα κι έναν επιστήμονα να τους εξυπηρετήσει!»
·        Θεώρησε περίεργο που το πρωΐ άκουσε πολλούς να παραπονιούνται («αφήστε τα κλαψουρίσματα» είπε συγκεκριμένα). «Τώρα τι κάνετε» ήταν η επωδός του (αν σας φαίνεται γνωστό, υπενθυμίζω ότι το ίδιο ακριβώς είπε κι ο ισπανός).


Ο πορτογάλος συνάδελφος άνοιξε το φαρμακείο του το 2001 και πριν σαρανταρίσει είναι αντιπρόεδρος της εκεί ΟΣΦΕ και ταυτόχρονα ανώτατο διοικητικό στέλεχος του εκεί  ΠΦΣ, του Δικτύου του Holon και φυσικά και του κεντρικού Συνεταιρισμού Udifar. Στην ερώτησή μου αν ιδιωτικά Δίκτυα και Συνεταιρισμός «κολλάνε», χαμογέλασε συγκαταβατικά και απάντησε φιλικά όπως ένας μεγαλύτερος στην ερώτηση ενός άμαθου νεαρού «είναι βοηθοί και πρόπλασμα των Συνεταιρισμών». Ο δε ισπανός χτύπησε το ακουστικό του να δει αν άκουσε σωστά τη μετάφραση της ερώτησης. Γι’ αυτούς η έννοια Συνεταιρισμός ουσιαστικά εμπεριέχει την έννοια Δίκτυα, διότι μόνο με αυτή τη μορφή εκπληρώνεται στην πραγματικότητα το όραμα του συνεταιρίζεσθαι!!!!!

Η επόμενη μέρα

Ο Σταύρος Μπελώνης, την επόμενη μέρα, έθεσε τα πράγματα απλά και απόλυτα: «Δώστε μου την έγκριση και προχωράμε όλοι μαζί στην επόμενη μέρα!». Είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε το δικό μας πανελλαδικό Δίκτυο 5.500 Φαρμακείων μέσω της ΠΑΝΣΥΦΑ και να πάρουμε το δρόμο που μας έδειξαν οι ξένοι συνάδελφοί μας!
Είμαστε πιο έτοιμοι απ’ όσο νομίζετε: τα Green Pharmacies είναι έτοιμα, το Logiscoop και το Supermedical επίσης, τα δικά μας προϊόντα περιμένουν το δικό σας ΟΚ και τη δική σας θέληση να τρέξουμε κι όταν λέμε «δικά μας προϊόντα» εννοούμε ΟΛΩΝ  των ειδών Φαρμακείου πλην των Rx φαρμάκων –ακόμα!!!

Ο Ανδρέας Γαλανόπουλος μετέφερε λακωνικότατα και με απόλυτη σταθερότητα την απόφαση του ΔΣ του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ όχι μόνο να εγκρίνει αλλά και να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει με όποιο τρόπο χρειαστεί το σχέδιο. «Η επιβίωση των 5.500 συνεταιριστικών φαρμακείων θα επιτευχθεί! Θα προχωρήσουμε με όποιον θέλει, αλλά θα προχωρήσουμε!». Ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ από τον οποίο προέρχεται ο Σ. Μπελώνης θεωρείται αυτονόητο ότι στηρίζει το σχέδιο.

Οι περισσότεροι Αντιπρόσωποι που πήραν το λόγο επικρότησαν αυτά που άκουσαν και ζήτησαν εγρήγορση κι επιτάχυνση των διαδικασιών. Λίγοι εξέφρασαν αμφιβολίες, λεπτομέρειες θα μάθετε σε επόμενα άρθρα. Προσωπικά είδα με χαρά μια σημαντική προσθήκη του Σ. Μπελώνη στο κλείσιμο της συνεδρίασης μετά την τοποθέτησή μου νωρίτερα: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα στα συνεταιριστικά Φαρμακεία! Όμως σίγουρα θέλουμε να γίνουν συνεταιριστικά όσα περισσότερα γίνεται».