Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ο κύβος ερρίφθη! Το νομοσχέδιο για νέο ΕΟΠΥΥ πάει προς ψηφοφορία!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν το πράσινο φως στο νομοσχέδιο Άδωνι κάνοντας τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να βγούνε από τα …ρούχα τους. Άλλωστε δύο είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τώρα τον κλάδο: τι θα γίνει με τις θέσεις που θα καταργηθούν από τις απομακρύνσεις και τις απολύσεις αλλά και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούν όσοι απολυθούν, να συνάψουν μετά συμβάσεις στα ιατρεία τους με τον νέο ΕΟΠΥΥ. 



 Εξάλλου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αποσαφήνισε υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμβληθούν στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Για ειδικό καθεστώς συμβάσεων μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας στη Βουλή κάνοντας το κλίμα ακόμη πιο θολό για τον κλάδο που αναμένει λεπτομέρειες για το εργασιακό του μέλλον.
 
Αντίστοιχα όσες θέσεις μείνουν κενές θα καταργηθούν και θα δημιουργούνται μόνο εκείνες που θα χρειάζονται κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο το σημείο αυτό αποτελούσε και αίτημα του ΠΑΣΟΚ να μην καταργηθούν δηλαδή οι θέσεις στο δημόσιο σύστημα των γιατρών που θα αποχωρήσουν. 
 
Σημείο όμως που τελικά δεν «κέρδισε» η πράσινη παράταξη. 
Το μόνο βέβαιον είναι ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, ξεκινά αμέσως η διαθεσιμότητα των περίπου 8500 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ. Διαθεσιμότητα που θα διαρκέσει έναν μήνα κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη. 

www.iatropedia.com