Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Βαλτάς για πληρωμές ΕΟΠΥΥ, Ληξιπρόθεσμα, Θεσμικά Θέματα του κλάδου



Με αφορμή την καθυστέρηση της πληρωμής μας, για το μήνα Ιανουάριο, θα ήθελα να σας εκθέσω την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, όπως και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η πληρωμή του μηνός Ιανουαρίου, όπως γνωρίζετε, θα γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη πληρωμή πραγματοποιήθηκε ήδη στις 05/05/15, ενώ η δεύτερη πληρωμή μετά από μεγάλο αγώνα για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις εκτίμηση μου, την Πέμπτη 14/05/15.

Το θέμα όμως με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, δεν είναι η καθυστέρηση μιας πληρωμής και η εξόφληση της με δόσεις, εξαιτίας ενός έκτακτου γεγονότος που δημιουργήθηκε λόγω έλλειψης ρευστότητας της χώρας, αλλά το τι μέλει γενέσθαι για τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ όταν:



1. από την αρχή του χρόνου, και κάθε μήνα, από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, παρακρατείται το μεγαλύτερο ποσοστό που διοχετεύεται για τις ανάγκες του υπουργείου οικονομικών (συντάξεις, δόσεις προς δανειστές κτλ), με αποτέλεσμα το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ να φτάνει περί το 1 δισεκατομμύριο, δηλαδή χρωστάνε στο ΕΟΠΥΥ 1 δισεκατομμύριο ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές που έχουν εισπραχθεί.

2. η κρατική επιχορήγηση, η οποία είναι σαφώς μειωμένη για το 2015, δόθηκε στον ΕΟΠΥΥ μισή για το Μάρτιο. Του μηνός Απρίλιου δόθηκε σήμερα, που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή άλλων παροχών υγείας!!! Και για το μήνα Μάιο δεν έχει χορηγηθεί ακόμα.

3. τα χρήματα από τις ασφαλιστικές οι εισφορές του ΟΠΑΔ, που κατατέθηκαν στον ΕΟΠΥΥ αρχές του μήνα (ήταν μειωμένα κατά 1/3, και τα υπόλοιπα παρακρατήθηκαν), ενώ προορίζονταν για την πληρωμή συνταγων του μηνός Φεβρουαρίου, χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση συνταγών του μηνός Ιανουαρίου.

Όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό ότι εδώ και τρεις μήνες το μεγαλύτερο ποσοστό των εισφορών του ΙΚΑ χρησιμοποιείτε για την πληρωμή των συντάξεων, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ δύσκολο ο ΕΟΠΥΥ στο τέλος Μαΐου να εκπληρώσει έστω και ένα μέρος της οφειλής του μηνός Φεβρουαρίου, εκτός εάν οι δανειστές μας δώσουν επιτέλους την πολυπόθητη χρηματοδότηση, ή απελευθερωθούν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκύρια, όπου παρόλες τις προσπάθειες του Π.Φ.Σ., οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρείες εξακολουθούν την ίδια πιστωτική πολιτική, χωρίς να αυξάνουν το χρόνο πίστωσης προς τα φαρμακεία, διερωτώμαι για το πόσο χρονικό διάστημα θα εξακολουθούμε να πιστώνουμε τον ΕΟΠΥΥ, όταν τελικά δεν θα υπάρχει καμία προοπτική και κανένα φως στο τούνελ!

Συνάδελφοι, κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε εποχές υφυπουργίας Σαλμά, που η καθυστέρηση των πληρωμών έφτανε μέχρι και τις 110 ημέρες. Θέλω να σας θυμίσω ότι για να μπορέσουμε τις 110 ημέρες καθυστέρησης της πληρωμής μας, να τις φτάσουμε στις 80 με 85, πέρασε 1,5 χρόνος με καθημερινό αγώνα και πίεση προς τους πάντες .

Όσο αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχουμε καταφέρει πιέζοντας όλους τους υπευθύνους (ΚΜΕΣ, Φαρμακευτική διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ, υπευθύνους ασφαλιστικών ταμείων που ενταχθήκαν στον ΕΟΠΥΥ) συνταγές των ταμείων ΤΣΜΕΔΕ, ΤΥΔΑ, ΤΥΔΕ επαρχιών, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα Πίστεως, Συμβαιολογραφοι κ.α., να αποσταλούν στην ΚΜΕΣ. Ήδη η υπηρεσία, τις έχει επεξεργαστεί και είναι έτοιμες για την διαδικασία έκδοσης εντάλματος. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε ένα αγώνα δρόμου για να βρεθούν οι χαμένες συνταγές σε ταμεία όπως Οίκο Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ/ΔΕΗ, ΤΣΑΥ, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΙ κ.α.

Ο Οίκος Ναύτου είναι το μοναδικό ταμείο που συνεργάζεται άψογα με την ΚΜΕΣ και πραγματικά οι υπάλληλοι του, ψάχνοντας σε όλα τα παραρτήματα στην Ελλάδα εντόπισαν την πλειοψηφία των χαμένων συνταγών, οι οποίες έχουν ήδη αποσταλεί στην ΚΜΕΣ. Μέχρι και προ λίγων ημερών εντοπίστηκαν χαμένες συνταγές σε παράρτημα του οίκου ναύτου και απεστάλησαν στην ΚΜΕΣ για επεξεργασία.

Αναζητούμε συνταγές του ΤΣΑΥ, που βρίσκονται παρατημένες σε παραρτήματα του ταμείου, γιατί η τότε διοίκηση του ΤΣΑΥ, είχε αποστείλει συνταγές για έλεγχο, μεμονωμένων φαρμακοποιών και συλλόγων, σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Για τις συνταγές αυτές δεν ενδιαφέρθηκε κάνεις υπεύθυνος υπάλληλος για την τύχη τους .

Έχουμε εντοπίσει συνταγές του ταμείου ΤΑΥΤΕΚΩ/ ΔΕΗ, συναδέλφων σε τέσσερις νομούς της Ελλάδος, που από παραλείψεις υπάλληλων δεν προχώρησε η πληρωμή τους. Η οικονομική διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ έχει δεχτεί επανειλημμένα τις διαμαρτυρίες μας για τη μη έγκαιρη εξόφληση τους, που οφείλετε αποκλειστικά στην αδιαφορία των υπαλλήλων των περιφερειακών διευθύνσεων ΕΟΠΥΥ το νομών αυτών.

Δυστυχώς όμως, για τις συνταγές όλων αυτών των ταμείων που σας ανέφερα παραπάνω, που το ποσό τους υπολογίζω να είναι περί τα 15 με 17 εκατομμύρια ευρώ, είναι άγνωστο ποτέ θα εξοφληθούν και αυτό γιατί ο ΕΟΠΥΥ, αδυνατεί να εξοφλήσει από τα χρήματα του τρέχοντα προϋπολογισμού.

Το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει επιτέλους με νόμο, να δημιουργήσει κωδικό με τον οποίο θα προχωρήσει στην πληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών όλων των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Τα χρήματα υπάρχουν, έχουν επιστραφεί 31.12.14 σαν αδιάθετο υπόλοιπο αφού δεν απορροφήθηκαν για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών, από αποκλειστική ευθύνη υπάλληλων των ασφαλιστικών ταμείων που συγχωνεύτηκαν με τον ΕΟΠΥΥ. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στο να προχωρήσει η διαδικασία αυτή, την εκλαμβάνω είτε σαν αδιαφορία από τους αρμοδίους φορείς, ή ότι τα χρήματα αυτά παρανόμως έχουν διατεθεί για άλλους σκοπούς.

Υπάρχει μια τεράστια αβεβαιότητα τόσο για τις πληρωμές μας, όσο και για την επίλυση θεσμικών αιτημάτων του κλάδου μας. Όσο οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν υλοποιούνται (διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, προεκλογικές δεσμεύσεις στα γραφεία του ΠΦΣ λίγες μέρες προ των εκλογών, δηλώσεις του υπουργού υγείας στο Hellas Pharma) και ταυτόχρονα οι δηλώσεις του υπουργού οικονομίας του κ. Βαρουφάκη για τα ΜΗΣΥΦΑ και οι δηλώσεις του υπουργού υγείας κ. Κουρουμπλή στην αυγή, περί ωραρίου «ότι δεν θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση», η αβεβαιότητα στον κλάδο αυξάνετε γεωμετρικά.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να διαψεύσει τις Κασσάνδρες. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο Γεωργιάδη, ένα νέο Βορίδη, ή ένα νέο Χατζηδάκη, υπουργοί που με τις αποφάσεις του ισοπέδωσαν το φαρμακευτικό επάγγελμα.

Θεωρώ, ότι η σύγκληση ΓΣ το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου είναι αναγκαιότητα, για να ενημερωθούμε και να πάρουμε αποφάσεις, που ίσως να κρίνουν το μέλλον του φαρμακευτικού επαγγέλματος.

Η ελπίδα που δημιούργησαν οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις τις νέας κυβέρνησης για ένα καλύτερο μέλλον του ελληνικού φαρμακείου σταδιακά εξασθενεί. Η υπομονή αρχίζει και εξαντλείτε γιατί το να πετάει κάποιος συνεχώς τη μπάλα στην κερκίδα για καθυστέρηση, μπορεί να οδηγήσει και στη κόκκινη κάρτα!!!

Απόστολος Βαλτάς
Α’ Αντιπρέδρος ΠΦΣ
Πρόεδρος του Φ.Σ. Λεσβου