Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Σύσκεψη με εκπροσώπους από τον χώρο των Επιστημών Υγείας 21-07-2015

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα διεξήχθη σήμερα η ευρεία σύσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με εκπροσώπους από το χώρο των Επιστημών Υγείας. Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, παρευρέθησαν Κοσμήτορες και Πρόεδροι Σχολών Επιστημών Υγείας των Πανεπιστημιακών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και συναρμόδιων φορέων (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ),όπως επίσης και οι δύο πρώην Υπουργοί Υγείας κ.κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής επεσήμανε ότι  «πρέπει να απαλλαγούμε από λογικές βολέματος και μέσα από τον δημιουργικό διάλογο που ήδη έχουμε ξεκινήσει να πετύχουμε την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών δομών της Υγείας ».
 
 

Επικαλέστηκε τη ρήση του Πλάτωνα  “πάσα Επιστήμη χωριζομένη αρετής πανουργία και ου σοφία ει”, αναφέροντας ότι το παρελθόν μας εκπλήσσει με την επικαιρότητά του και πρόσθεσε : «η παραπάνω ρήση έρχεται με ορμή μέσα από τους αιώνες για να μας επαναφέρει απ’ τον εκτροχιασμό του εφησυχασμού και του βολέματος στην τροχιά της ανέγερσης, της ανατροπής και της αναζήτησης. Η βαθύτατη οικονομική, πολιτική και αξιακή κρίση απειλεί να λεηλατήσει και να απομυζήσει όλα τα αιμοφόρα αγγεία της δημιουργικότητας αυτού του τόπου. Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματική απειλή απαιτείται συνέγερση όλων εκείνων των δυνάμεων που ανησυχούν, αγωνιούν και αναζητούν - μέσα από την ανατροπή του εφησυχασμού και της παραίτησης- έναν δρόμο που ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει, πρέπει να τον κατασκευάσουμε, όπως έλεγε ο Ανίβας». Υπογράμμισε δε, ότι πολιτικοί και πνευματικοί άνθρωποι που δεν έχουν υποκύψει στο σκοτάδι  της κοινωνικής μοιρολατρίας οφείλουν να ενεργοποιήσουν τα ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής του Λαού, ώστε μέσα από την Παιδεία να οικοδομηθούν τα νέα χαρακτηριστικά ενός πολίτη απαλλαγμένου από την υποκουλτούρα του υπηκόου.
 Επιπλέον ο  κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι ο καθένας πρέπει να συμβάλλει από τη δική του πλευρά, σε μία κοινή ανθρωπιστική προσπάθεια με στόχο ένα ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για το σύνολο της κοινωνίας. «Κανείς μας δε θα υποκύψει στη θεωρία της σκοπιμότητας και του μινωταυρισμού», είπε χαρακτηριστικά.  

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς, αφού προηγουμένως χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Κουρουμπλή για την διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, επεσήμανε την ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που αναδείχθηκαν με σύνεση και εποικοδομητική διάθεση, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες που βιώνει η χώρα. Τόνισε παράλληλα ότι πρέπει να συσταθεί Κοινή Επιτροπή των δύο Υπουργείων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο ΓΓΔΥ κ. Γιάννης Μπασκόζος επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ να συνδυαστεί με την εκπαίδευση στην γενική ιατρική, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση των ιατρών.

Ο Καθηγητής Ιατρικής κ. Αλέξης Μπένος χαρακτήρισε απαραίτητη την  αξιολόγηση των ποσοτικών αλλά και ποιοτικών αναγκών των ιατρικών ειδικοτήτων, αφού εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο –όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας – των ειδικοτήτων σε υπεραριθμία και των ειδικοτήτων σε έλλειμμα.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως είναι απαραίτητος ένας χάρτης ο οποίος θα καταγράφει τις ανάγκες στο συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ ταυτόχρονα κρίθηκαν ως ζωτικής σημασίας όλες οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης αναφορά έγινε στο υπό επεξεργασία εδώ και 20 χρόνια νομοσχέδιο για τις ειδικότητες των ιατρών. Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένας πιο δίκαιος και αξιοκρατικός τρόπος  απόκτησης ειδικότητας ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο μετακίνησης Ελλήνων επιστημόνων στην αλλοδαπή. Πρόσθεσε δε, ότι η οποιαδήποτε απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα ληφθεί ύστερα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σχετικά με τα θέματα που άπτονται του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών των Ιατρικών Σχολών, Κοσμήτορες και Καθηγητές Ιατρικής –Ι.Παπαδόπουλος, Γ. Λιονής, Π. Πατσούλης, συμπεριλαμβανομένου του Πρύτανη του ΕΚΠΑ  Δ. Δημόπουλου, επεσήμαναν την ανάγκη εστίασης και προσανατολισμού των Σχολών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και τη σπουδαιότητα διασύνδεσης της προπτυχιακής εκπαίδευσης στις Ιατρικές Σχολές με προγράμματα του Υπουργείου Υγείας –κάτι που έχει συζητηθεί αλλά ποτέ δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής- όπως επίσης και τη χρησιμότητα ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού έργου εντός των νοσοκομειακών ιδρυμάτων. 

Από την πλευρά του ο Καθηγητής κ. Δ. Βώρος αναφέρθηκε στο 50% των ειδικευμένων γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω της ατέρμονης λίστας αναμονής, συναρτήσει του συστήματος ειδικοτήτων που δυσλειτουργεί. Επιπλέον από όλους τέθηκε εκ νέου το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων σε συνδυασμό με τη αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης περιστατικών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης ιδιαίτερα σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, συμφωνώντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση αυτών των καίριων προβλημάτων.
Οι εκπρόσωποι των φορέων κ.κ. Βλασταράκος, Πατούλης, Παγώνη και Λειβαδάς χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Υπουργού για τη σημερινή σύσκεψη θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Αναφερόμενοι στην δια βίου εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού εξέφρασαν την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ενώ παράλληλα συμφώνησαν στην πρόταση για σύσταση κοινής Επιτροπής των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας. 
Κλείνοντας, ο κ. Π. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η σύσταση της εν λόγω Επιτροπής που θα επεξεργαστεί όλα τα ζητήματα που τέθηκαν σήμερα.