Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Όταν οι δίμηνες με τα 8 κουτιά συνάντησαν την Τρόικα

Με δύο άρθρα από το ygeia360 παίρνουμε μια εικόνα για το τί θα συναντήσει η τρόικα ερχόμενη στη χώρα μας. Ελπίζουμε μόνο αυτή τη φορά να μην είμαστε πάλι εμείς οι φαρμακοποιοί "υπεύθυνοι" για το θέμα, αφού παρόλο που το ποσοστό κέρδους μας έχει πλήρως απαξιωθεί πάλι τα.. έρμα (φαρμακευτική δαπάνη) ψοφάνε!

Διαβάστε αναλυτικά:





Στα... 145 εκατ. ευρώ η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης! Έρχεται η "λυπητερή" από την τρόικα! 

Από Βασίλη Βενιζέλο
Εκτός ελέγχου έχει περιέλθει η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, μία εβδομάδα πριν από την άφιξη ττων επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας στο υπουργείο Υγείας....

Σύμφωνα με πολύ καλά πληοφορημένες πηγές του ygeia360.gr, η υπέρβαση της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έχει ήδη φθάσει τα... 145 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και αυτό ακριβώς το μέγεθος αναμένεται να τεθεί από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας. 


Κινήσεις του Γιάννη Μπασκόζου για ανάληψη της πρωτοβουλίας για την φαρμακευτική πολιτική...

Από Βασίλη Βενιζέλο
 
Κινήσεις για την αφαίρεση της πρωτοβουλίας για την εφαρμογή της φαρμακευτικής πολιτικής από τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή αναπτύσσει ήδη ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουλίου ανακοίνωση σχετικά με την... προ εβδομάδος συνεδρίαση της λεγόμενης Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή αναλαμβάνει το σύνολο της φαρμακευτικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας, καθώς αναφέρει επί λέξει τα εξής:

"Η Εθνική Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης (ΘΠΣ), πραγματοποίησε την 1η Συνεδρίαση, την Πέμπτη 16-7-2015, υπό την προεδρία του Γεν. Γρ. Δημόσιας Υγείας κ. Ι Μπασκόζου.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των Φορέων Ε.Ο.Π.Υ.Υ, Ε.Ο.Φ., Π.Ε.Δ.Υ, Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε και Ε.Σ.Υ
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε τα μέλη να εργαστούν εντατικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στα φάρμακα και η προστασία των οικονομικών πόρων του Δημοσίου.
Βασικό πυλώνα δράσης της εν λόγω Επιτροπής, θα αποτελέσει η άμεση σύσταση Επιτροπής διαπραγμάτευσης των τιμών καινοτόμων φαρμάκων αλλά και η σύσταση δύο Ομάδων Εργασίας που θα δραστηριοποιούνται στο πεδίο της φαρμακευτικής δαπάνης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης αντίστοιχα.
Αναφορικά με την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, προτεραιότητα δόθηκε τόσο στον προσδιορισμό των κατάλληλων SPC φίλτρων (φίλτρα στην περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος) όσο και στην αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη συσκευασία των φαρμάκων, τον έλεγχο κατανάλωσης ανά ΑΜΚΑ και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχετικών με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δεδομένων.
Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η εφαρμογή μιας ορθής τιμολογιακής πολιτικής και ενός μηχανισμού εποπτείας της τιμολόγησης φαρμάκων, ενώ σημαντικά έσοδα θα εξασφαλίσει η άμεση αναπροσαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 6,0%"...


πηγή: ygeia360