Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Καταφτάνει το... κουαρτέτο των δανειστών στο Υπουργείο Υγείας! Όλα ανοιχτά, τι θα ζητήσουν

Η λέξη «Τρόικα» προέρχεται από τη ρωσική λέξη που δηλώνει την άμαξα –ή το έλκηθρο– που σύρεται από τρία άλογα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει οποιουδήποτε είδους τριμερή συνεργασία. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κρίσης, η Τρόικα απαρτίζεται από τρία θεσμικά όργανα:

- την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν)
- την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
- και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Ξεχάστε την τρόικα» έλεγε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όντως πρέπει να την ξεχάσουμε. Αλλά πώς να την ξεχάσουμε; Όχι βέβαια να την απαλείψουμε, το αντίθετο! Πλέον τα... τρία άλογα της άμαξας έγιναν... τέσσερα (τέθριππο κατά κάποιους ή κουαρτέτο κατά άλλους)! 

Στους ήδη γνωστούς θεσμούς που αναφέρθηκαν, προστέθηκε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, γνωστός ως ESM. Και μετά την εισαγωγή, πάμε να διαβάσουμε το ενδιαφέρον άρθρο από το iatropedia.gr:


Προετοιμασίες για επίσκεψη των 4 νέων τροϊκανών στην Αριστοτέλους ή μήπως θα πάει το "βουνό" στον Μωάμεθ;

Πληροφορίες ότι θα μεταβούν αύριο στο υπουργείο Υγείας για μια πρώτη, ανιχνευτική συνάντηση, υπάρχουν για τους κυρίους και την κυρία της τρόϊκας που επισκέφτηκαν χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πρόκειται για τους εκπροσώπους από ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM με τους οποίους πάντως δεν έχει κλειστεί τελεσιδίκως το ραντεβού. Εξάλλου, όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπάρχει περίπτωση οι συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης να γίνουν στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ...ελεγκτές μας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Θα ζητήσουν μείωση του προϋπολογισμού για την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ή θα πειστούν ότι τα 2 δισ ευρώ είναι ήδη λίγα;

Θα αρκεστούν στο να περάσουν κάποια ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ ή θα θέσουν και θέμα ποσοστού κέρδους και πολλαπλών αδειών για τα φαρμακεία;

Θα απαιτήσουν λιγότερα χρήματα για τα νοσοκομεία ή νέα χαράτσια για την εισαγωγή ή το εμπέδωσαν ότι ζούμε ήδη ανθρωπιστική κρίση;

Όπως και να έχει, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προετοιμάζεται και βάζει τις κόκκινες γραμμές της αναμένοντας πολύ σύντομα την επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών μας που δεν είναι άλλοι από τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκουμ, Ράσμους Ρούφερ και Νικόλα Τζιαμαριόλι.