Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Συνεδρίασε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ενόψει της άφιξης των Θεσμών

Από onmed.gr:
Σε εγρήγορση βρίσκεται όλος ο μηχανισμός του υπουργείου Υγείας ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές πριν από τις 20 Αυγούστου.
Των Διονυσίας Προκόπη και Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Χαρακτηριστικό είναι ότι...



... σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο κινήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ενόψει της έλευσης των κλιμακίων των θεσμών, αλλά και να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η ανατιμολόγηση στο μέλλον. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, το θέμα της ανατιμολόγησης τελικά δεν αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής συζήτησης. Επιπλέον, λόγω του μεγάλου όγκου των ενστάσεων (περίπου 200) αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χρονικό διάστημα δύο ημερών, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος.
Υπενθυμίζεται ότι η ανατιμολόγηση του Ιανουαρίου 2015 δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Επίσης, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την παρουσίαση του πλαισίου για τη φαρμακευτική πολιτική, στο εξής η ανατιμολόγηση θα γίνεται μία φορά τον χρόνο και όχι δύο όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Πάντως, ο σύντομος χρόνος ειδοποίησης για τη σύγκληση της Επιτροπής (εστάλη το απόγευμα της Πέμπτης 23 Ιουλίου), προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνου Λουράντου. Ο κ. Λουράντος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, Ιωάννη Φίλο, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Ο κ. Λουράντος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Για να διαθέτει την απαραίτητη αξιοπιστία η Επιτροπή, θα πρέπει να ειδοποιούμαστε τουλάχιστον 3 ημέρες πριν και βέβαια να λαμβάνουμε έγκαιρα γνώση των θεμάτων που θα συζητήσουμε, προκειμένου να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις.
Οι αιφνιδιαστικές τακτικές δεν βοηθούν το πνεύμα της συνεργασίας και της αξιοπιστίας που πρέπει να διαθέτει η Επιτροπή και δεν βοηθά στην τήρηση των μεταξύ μας καλών σχέσεων».
Ο κ. Λουράντος, μάλιστα, αποχώρησε από τη συνεδρίαση μετά από δίωρη αναμονή, καταγγέλλοντας ότι «είναι απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό να ειδοποιούμαστε κατ' αυτό τον τρόπο, κατά παράβαση ακόμη και των στοιχειωδών κανόνων ευγενείας . Είναι απαράδεκτο ενώ εγκατέλειψα την εργασία μου για είμαι συνεπής στο καθήκον μου, να περιμένω μαζί με άλλα μέλη μέχρι τις 12 το μεσημέρι χωρίς ουδείς να μας ενημερώσει τι θα γίνει. Εφιστώ όμως την προσοχή στον πρόεδρο της Επιτροπής ότι μετά την αποχώρησή μου οποιαδήποτε απόφαση της αρμόδιας επιτροπής που θα ληφθεί ερήμην μας και θα αφορά την οικονομική επιβίωση των φαρμακείων μας δεν θα είναι αποδεκτή» .


Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako/item/332711-synedriase-i-epitropi-timon-farmakon-enopsei-tis-afiksis-ton-thesmon#ixzz3gpz1A1Lz