Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

healthmag.gr: Φαρμακεία χωρίς υπεύθυνο φαρμακοποιό ζητούν οι δανειστές;

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προειδοποιεί για προθέσεις της τρόικας να εισάγει αλυσίδες φαρμακείων, που όμως απαγορεύονται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Φαρμακεία χωρίς υπεύθυνο πτυχιούχο φαρμακοποιό φημολογείται ότι θα ζητήσει η τρόικα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΠΦΣ κάνει λόγο για...


... "έγκυρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει - καθ΄ υπόδειξη και καθ΄ υπαγόρευση των Τροϊκανών - νομοθετική ρύθμιση, με την οποία καταργείται η διάταξη που επιβάλλει ότι ιδιοκτήτης και υπεύθυνος ενός φαρμακείου, μπορεί να είναι μόνο πτυχιούχος φαρμακοποιός".

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι "οι πληροφορίες που ήλθαν σε γνώση μας είναι αβάσιμες και αναληθείς", ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κώστας Λουράντος, κάλεσε τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και την πρόεδρο του ΕΟΦ να δηλώσουν με τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση ούτε και σχεδιασμός. Και πρόσθεσε ότι "ενδεχόμενη αποφυγή σαφούς και κατηγορηματικής κυβερνητικής θέσης, είναι προφανές ότι θα επιβεβαιώσει τους φόβους μας και τις πληροφορίες μας".

Η διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σημειώνει πως η διάταξη αυτή (περί ιδιοκτησίας του φαρμακείου μόνο από πτυχιούχο φαρμακοποιό), αποτελούσε εμπόδιο στην δημιουργία καρτέλ στο χώρο του φαρμάκου.

Όμως τόνισε ότι το ενδεχόμενο κατάργησης της ισχύουσας διάταξης "βρίσκει αντίθετο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας".

Σημείωσε επίσης ότι "τέτοιες διατάξεις που οι Τροϊκανοί υποδεικνύουν, δεν τις έχουν εφαρμόσει ούτε στις χώρες τους, (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο κλπ)", για να καταλήξει: "Στην περίπτωση αυτή θα αντιληφθούν όλοι, ότι σπέρνοντας ανέμους, θερίζουν θύελλες. Θα αντιληφθούν επίσης, ότι δεν μπορούν να εμπαίζουν ένα κλάδο υλοποιώντας πρακτικές και πολιτικές που πολεμούσαν μέχρι χθες".

Όχι αλυσίδες στην Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές του φαρμακευτικού κλάδου, παράγοντες της Ε.Ε. διευκρινίζουν ότι υπάρχει σχετική νομολογία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, στην οποία θα προσκρούσει ενδεχόμενη τέτοια αλλαγή της φαρμακευτικής νομοθεσίας στη χώρα μας, καθώς ως μέλος της Ε.Ε. η Ελλάδα υποχρεούται στην υιοθέτηση της κοινής νομοθεσίας.

Επιπλέον, στην Ουγγαρία και την Εσθονία, όπου είχε επιτραπεί η δημιουργία αλυσίδων φαρμακείων, ήδη απαγορεύθηκε το εν λόγω ... πείραμα, με αποτέλεσμα πρώτη η Ουγγαρία να προγραμματίζει ως το 2017 την επαναφορά των αλυσίδων φαρμακείων που έχουν μέχρι σήμερα δημιουργηθεί, σε καθεστώς φαρμακείου με ιδιοκτήτη πτυχιούχο φαρμακοποιό, ενώ λίγο αργότερα, ως το 2020 θα ακολουθήσει και η Εσθονία.