Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Τι θα γίνει με το 5ευρο, τα ΜΗΣΥΦΑ, τις αδειοδοτήσεις φαρμακείων και τη φαρμακευτική δαπάνη

Σε εξέλιξη είναι ακόμα οι συζητήσεις για το χώρο της υγείας και του φαρμάκου με τον υπουργό Υγείας και τους θεσμούς, αλλά απ΄ότι φαίνεται μέχρι τώρα κάποια καυτά ζητήματα δεν θα προχωρήσουν, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε το πρωί της Τετάρτης ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στην τηλεόραση του Σκάι.

«Τα αγκάθια όταν υπάρχουν, υπάρχει και βελόνα να τα βγάλεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής αναφερόμενος στο «αγκάθι» του 5ευρου στα νοσοκομεία.

Όπως δήλωσε ο κ. Π. Κουρουμπλής, ....
 





 
... δεν θα επιβληθεί ξανά το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, όπως είχαν ζητήσει οι θεσμοί, ενώ και η φαρμακευτική δαπάνη θα παραμείνει στα 2 δις ευρώ και όχι στο 1,6 δις ευρώ που πρότειναν οι θεσμοί.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε οτι μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρξουν άλλα 10 θεραπευτικά πρωτόκολλα για τις πιο δαπανηρές φαρμακευτικές κατηγορίες.

Επίσης, ο κ. Π. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι δε θα αλλάξει τίποτα σε οτι αφορά τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, αλλά παραμένει ανοικτό το θέμα των αδειοδοτησεων φαρμακείων.


"Γι αυτό το θέμα, αν και δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας, έχουμε κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις και περιμένουμε, ίσως να το έχουμε σώσει", είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός επεσήμανε πως δεν θα υπάρξει και καμία μείωση στις προσλήψεις των 4.500 των στελεχών μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που είχε εξαγγελθεί και μάλιστα η διαδικασία των προσλήψεων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του επισήμανε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν απέλυσε άνθρωπο, ούτε κατέβασε μισθούς, ενώ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την ερμηνευτική εγκύκλιο για τα γενόσημα φάρμακα, που επέτρεπε και πάλι στους γιατρούς να συνταγογραφούν με βάση την εμπορική ονομασία του φαρμάκου και ανακαλείται λόγω θεσμών, δήλωσε ότι μετά από ένα εξάμηνο θα ζητήσει την εφαρμογή ανάλογων μοντέλων σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία.

πηγή: ygeia360