Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ζήσης Ζάννας: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»;

Στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ομοτράπεζοι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος προειδοποιούν τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ανατρέψουν την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς. Το ερώτημα όμως που πρέπει να απαντήσουν τα κυβερνητικά στελέχη και όλοι όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση είναι κατά πόσο αριστερή είναι αυτή η κυβέρνηση.
Στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά στην κατάργηση των μνημονίων και την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης το οποίο παρά τις αδυναμίες του ήταν πρόγραμμα ενάντια στην λιτότητα και επανέφερε μία στοιχειώδη κοινωνική προστασία. Μάλιστα όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα της αριστεράς το οποίο έχτισε το πολιτικό προφίλ του στους αγώνες ενάντια στην μνημονιακή βαρβαρότητα, στις δομές αλληλεγγύης, στα κινήματα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση. Ο αντιμνημονιακός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδιαμφισβήτητο στοιχείο του ιδρυτικού του συνεδρίου.


Στους πέντε μήνες κυβερνητικής εξουσίας, η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από παλινωδίες, ασάφειες και αδυναμία χάραξης μίας αντιμνημονιακής εναλλακτικής πολιτικής οδήγησε σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση και την υιοθεσία ενός σκληρού επώδυνου μνημονιακού προγράμματος. Το ελληνικό κοινοβούλιο με ασφυκτική πίεση των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης νομοθέτησε σε άκρως αντικοινοβουλευτικές και αντιδημοκρατικές συνθήκες προαπαιτούμενα αλλά και το 3ο μνημόνιο το οποίο περιλαμβάνει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις προς όφελος των δανειστών και των τραπεζών. Το 3ο μνημόνιο περιλαμβάνει μέτρα τα οποία συνεχίζουν και βαθαίνουν το μνημονιακό καθεστώς, μετατρέπουν την χώρα σε νεο-αποικία, σε ευρωπαϊκό προτεκτοράτο καθώς η επιτήρηση θα είναι ασφυκτική και η νομοθέτηση δουλειά πλέον ιδιωτικών γραφείων των Βρυξελλών και όχι της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αυτή θα νομοθετήσει ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων απελευθερώνοντας τις ομαδικές απολύσεις, συντηρώντας την εργασιακή ζούγκλα των μνημονίων.
Η αριστερά υφίσταται ως το πολιτικό υποκείμενο εκείνο που εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των υποτελών τάξεων, της πλειοψηφία του ελληνικού λαού που υφίσταται τα αποτελέσματα της μεροληπτικής ταξικής πολιτικής των μνημονίων. Τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδόμησε σχέσεις εμπιστοσύνης και κοινού αγώνα με αυτές τις κοινωνικές ομάδες με τις οποίες τώρα ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας το 3ο μνημόνιο έρχεται σε αντιπαράθεση. Τα μέτρα που νομοθετεί με την ψήφο των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ επιβαρύνουν τα συνήθη υποζύγια τα οποία θα δούνε να συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά τους και οι όροι επιβίωσής τους. Η αριστερά κρίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια ή ακόμα περισσότερο στις προθέσεις. Η σκληρή επιτήρηση που έχει συνυπογράψει αυτή η κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια ισοδύναμων κοινωνικών μέτρων παρά μέτρων ελεημοσύνης σαν αυτά των προηγούμενων κυβερνήσεων και ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια αντιπαράθεσης με την διαπλοκή παρά μόνο την αναδιάταξη αυτής στις νέες μνημονιακές συνθήκες.
Στην ουσία του ερωτήματος για το αν είναι αριστερή αυτή η κυβέρνηση την απάντηση δίνουν τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνηση τα οποία είναι στον αντίποδα των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με όλες τις εξαγγελίες και τους αντιμνημονιακούς αγώνες της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η αριστερή παρένθεση έκλεισε με την υπερψήφιση του 3ου μνημονίου και με αποκλειστική ευθύνη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εφαρμογή του μνημονίου έχει ήδη ξεκινήσει με την περικοπή των συντάξεων και το ξεπούλημα των αεροδρομίων, πολιτικές που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με μία αριστερή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση κατήργησε το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο, πάνω στο οποίο αναρριχήθηκε στην κυβερνητική εξουσία, ενσωματώνοντας πλήρως τους μνημονιακούς μονοδρόμους και υιοθετώντας το σύνολο των συστημικών επιχειρημάτων που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά. Η κυβέρνηση επέλεξε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και τις 2 διαδοχικές εντολές του για κατάργηση των μνημονίων, το ΟΧΙ όμως γρήγορα θα βρει κοινωνική και πολιτική έκφραση και θα είναι ο διαρκής εφιάλτης του μνημονιακού μπλοκ το οποίο διαμορφώνεται με τις ευλογίες του κ. Σόϊμπλε και των δανειστών.
www.iskra.gr
*Ο Ζήσης Ζάννας είναι φαρμακοποιός και βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ