Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ξανθός: Διαρκής ο κίνδυνος λειτουργικού μπλακάουτ στην Υγεία - Πολάκης: Δεν χρειαζόμαστε διάβασμα

Αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος υγείας προανήγγειλε κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Υγείας η νέα ...Κρητική (καθώς και οι δύο άνδρες είναι από εκεί) πολιτική ηγεσία του, με αιχμή την πάταξη της διαφθοράς και την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης προβλημάτων που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το χώρο της Υγείας.
Η κοινωνία έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να κάνει restart, επανεκκίνηση δηλαδή, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, είπε ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι «σήμερα η υγεία κλυδωνίζεται καθημερινά, ενώ διαρκής είναι ο κίνδυνος λειτουργικού μπλακάουτ». «Οφείλουμε αυτό να το ανατρέψουμε», συνέχισε, «θέτοντας ως προτεραιότητα ένα σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό και πάταξη της διαφθοράς».



«Πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια ηθικοποίησης του συστήματος Υγείας» είπε χαρακτηριστικά και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμιστικές τομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον ψυχιατρικό τομέα. Ο χώρος της υγείας πρέπει να είναι «προνομιακός» μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ώστε να υπάρξει η αίσθηση ασφάλειας του πληθυσμού και δίκαιης κατανομής των βαρών, κατέληξε ο κ. Ξανθός.
Ο κ. Πολάκης
Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι και το 2010 βρισκόταν συνήθως στην πόρτα του υπουργείου στην οδό Αριστοτέλους, υπό καθεστώς κινητοποιήσεων. «Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει δικαιολογία» είπε, «ο λαός μάς εμπιστεύθηκε να προχωρήσουμε».
Ο κ. Πολάκης μίλησε για ένα Νέο Συμβόλαιο τιμής με όλο το προσωπικό της υγείας. 
Επανέλαβε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κράτος ώστε, όπως είπε, «να τσακίσουμε τη ραχοκοκαλιά της διαπλοκής, να χτυπήσουμε τη διαφθορά». Αναφερόμενος στη διαφθορά στο χώρο της υγείας είπε ότι το «φακελάκι» είναι μόνο το 10% και το υπόλοιπο είναι υπερτιμολογήσεις, επισημαίνοντας ότι «το μηχανισμό της διαφθοράς δεν τον πείραξε κανείς» και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι καιρός να σταματήσει αυτό το γλέντι».
Μάλιστα ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ισοδύναμο μέτρο για την Υγεία.
Προανήγγειλε, επίσης, την άμεση αλλαγή των διοικητών των νοσοκομείων, καθώς και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου πρόσληψης προσωπικού, ώστε οι διαδικασίες να είναι γρήγορες επισημαίνοντας ότι το σύστημα έχει πρέπει να «αιμοδοτηθεί» με προσωπικό καθώς και την δημιουργία ΠΦΥ - ήμουν νέος και γέρασα, τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεν έχασε ακόμη την ευκαιρία, να αναφερθεί και στην αιμορραγία μυαλών, σημειώνοντας ότι χάνουμε μία νέα γενιά επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να στησήσουμε ξανά την υγεία και το κράτος, τόνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, δεν φοβάται την προσωπική έκθεση, καθώς αναφέρθηκε στα προηγούμενα χρόνια που επισκεπτόταν το υπουργείο ως συνδικαλιστής και έπαιζε ξύλο, στα 10 χρόνια που θήτευσε στο Κρατικό Νίκαιας, στο πως βρέθηκε εκτός ΕΣΥ και στην μετέπειτα θητεία του στον ιδωτικό τομέα. Εδώ δεν χρειάζεται διάβασμα, τα ξέρουμε τα θέματα, υπογράμμισε ο εντατικολόγος κ. Πολάκης, αναφερόμενος στον υπουργό και στον εαυτό του.
Ο κ. Δημόπουλος
Καλωσορίζοντας την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος, αφού αναφέρθηκε λεπτομερώς στις κινήσεις που υλοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, στάθηκε ιδιαίτερα στις εκκρεμότητες που τακτοποιήθηκαν καθώς ήταν προαπαιτούμενα από τους Θεσμούς για την αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Παράλληλα ως γιατρός και ως πρύτανης, όπως είπε, εξήρε το έργο όλου του υγειονομικού προσωπικού και ιδιαίτερα των φορέων της υγείας,, όπως ΕΚΕΠΥ, ΕΟΠΥΥ και άλλων.