Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Μέτρα για τον έλεγχο φαρμακευτικής δαπάνης από το υπουργείο Υγείας

Νέα μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και ελέγχου των δαπανών , λαμβάνει το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης και της Εφαρμογής των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης, υπό το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζο αποφασίστηκε:
εφαρμογή θεραπευτικού πρωτοκόλλου για το Σακχαρώδη Διαβήτη, με περίοδο προσαρμογής 3 μηνών χορήγηση κλειστών συνταγογραφούμενων οδηγιών για φάρμακα υψηλού κόστους.
συγκρότηση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης για ολοκληρωμένη πολιτική ελέγχου δαπανών.


Ιατρικός φάκελος

Ειδική αναφορά έγινε στην συμβολή του συνοπτικού ιστορικού ασθενή στον έλεγχο της συνταγογράφησης και κατ’ επέκταση της φαρμακευτικής δαπάνης, και οι δυνατότητες προσαρμογής του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις νέες απαιτήσεις ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα κόστους των φαρμάκων τελικής καταφυγής και ο τρόπος αγοράς τους και αποφασίστηκε η εισήγηση στην αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, σύμφωνα με το νόμο. Τέλος, επιβεβαιώθηκε η απόφαση της Επιτροπής για ειδική συνεδρίαση για τη συσκευασία των φαρμάκων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της σε τακτική ημερομηνία που ορίζεται από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα

Παράλληλα, τουλάχιστον 25 θεραπευτικά πρωτόκολλα θα έχουν ενσωματωθεί μέχρι το τέλος του έτους στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί για την ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ (1 ΘΠΣ), την ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ (5 ΘΠΣ), ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ (5 ΘΠΣ), τον ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ (3 ΘΠΣ) και την ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ (1 ΘΠΣ).

Έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί 7 ακόμα ΘΠΣ:
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ: Άνοια (1), Πάρκινσον (2), Επιληψία (1),
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ: ΧΑΠ (1), Χρόνια βρογχίτιδα (1), Άσθμα (1)

Μέσα στο Νοέμβριο θα ενταχθούν ακόμα 2, συγκεκριμένα:
ΨΩΡΙΑΣΗ (1)
ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ (1)

Και τέλος το 10ο ΘΠΣ για την ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΡΡΥΘΜΙΑ θα έχει ενταχθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Πηγή: healthview.gr