Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η μελέτη Pathway3 για τη χρήση διουρητικών σε διαβητικούς

Η πιο συχνή διουρητική ουσία είναι η υδροχλοροθειαζίδη, η οποία συνδυάζεται σε ένα χάπι με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου, ή τους ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης.
Ενώ η αποτελεσματικότητα των διουρητικών στη θεραπεία της υπέρτασης είναι αναμφισβήτητη, έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση τους αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης Διαβήτη, κατά 25-30%.


Στην Αγγλία, μάλιστα, υπάρχει οδηγία να μην χρησιμοποιούνται διουρητικά σε άτομα που έχουν υπέρταση και ταυτόχρονα προδιάθεση για Διαβήτη. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους γιατρούς να τα χρησιμοποιούν με φειδώ, επιλέγοντας τις μικρότερες δυνατές δόσεις, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα τους.

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας του 2015 ανακοινώθηκε από Βρετανούς επιστήμονες, ότι υπάρχει τρόπος να χορηγήσουμε διουρητικά στην μέγιστη δόση, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης Σακχαρώδους Διαβήτη. Ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος παρά να χορηγήσουμε ταυτόχρονα δύο διουρητικές ουσίες, την αμιλορίδη και την υδροχλωροθειαζίδη.
  


 
Τα διουρητικά ενοχοποιούνται για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης Διαβήτη, λόγω της απώλειας Καλίου που προκαλούν. Η απώλεια Καλίου έχει σαν συνέπεια να μειώνεται η δυνατότητα έκκρισης της ινσουλίνης και να απορρυθμίζεται ο μεταβολισμός του σακχάρου.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξαλείφεται από την συνδυαστική χρήση της αμιλορίδης. Η αμιλορίδη είναι μια ουσία που συγκρατεί το Κάλιο από τα νεφρά, αποβάλλοντας ταυτόχρονα Νάτριο. Με αυτό τον τρόπο ενισχύει την αντί-υπερτασική δράση των διουρητικών και εξουδετερώνει την παρενέργεια της απώλειας του Καλίου.

Η μελέτη που αποκάλυψε την ευεργετική δράση του συνδυασμού αμιλορίδης/υδροχλωροθειαζίδης, λέγεται PATHWAY3. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν με επαναλαμβανόμενες καμπύλες σακχάρου άτομα που έπασχαν από υπέρταση, είχαν προδιάθεση για Διαβήτη και έλαβαν τον συνδυασμό αμιλορίδης/υδροχλωροθειαζίδης, στις μέγιστες δόσεις.

Το αποτέλεσμα της μελέτης απέδειξε ότι ο συνδυασμός των παραπάνω φαρμάκων δεν επηρέασε την αντίδραση των οργανισμών στη λήψη της γλυκόζης, κατά την διάρκεια της διαδικασίας της καμπύλης. Έτσι μπορούμε με ασφάλεια να χρησιμοποιούμε δύο διουρητικά σε μέγιστη δόση, χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πηγή: http://www.onmed.gr/