Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ελιγμοί της κυβέρνησης για ψωμί, γάλα, εκπτώσεις και Κυριακές

Με έναν ελιγμό για να παρακάμψει τις αντιδράσεις σε ότι αφορά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς του ψωμιού, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της εφαρμογής των προτάσεων του ΟΟΣΑ.
Το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στο διαχωρισμό των παραδοσιακών αρτοποιείων από τους φούρνους που ψήνουν κατεψυγμένη ζύμη χωρίς ωστόσο να παραβιάζει το πνεύμα των ρυθμίσεων που επιβάλλει το νέο μνημόνιο, σύμφωνα με τις οποίες όλα τα σημεία στα οποία ψήνεται ζύμη φρέσκια ή κατεψυγμένη θα μπορούν να ονομάζονται φούρνοι.

Η ρύθμιση που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προβλέπει να επιτραπεί μόνο στα αρτοποιεία που υλοποιούν όλη τη διαδικασία αρτοποίησης (από τις πρώτες ύλες ως το τελικό προϊόν), δηλαδή τα παραδοσιακά αρτοποιία να χρησιμοποιούν τον όρο «φρέσκο» στο ψωμί που πωλούν, ενώ εναλλακτικά εξετάζεται και η περίπτωση όλες οι επιχειρήσεις να ενημερώνουν με ευκρινή τρόπο τους καταναλωτές για εάν το ψωμί που αγοράζει έχει παρασκευαστεί από νωπή ή κατεψυγμένη ζύμη.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου εντός του Οκτωβρίου εκτός από την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων για το ψωμί ,θα προχωρήσει και στην έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων για τις αλλαγές στο καθεστώς που διέπει το γάλα για το οποίο με το πολυνομοσχέδιο του Αυγούστου απελευθερώθηκε η διάρκεια ζωής του γάλακτος η οποία θα καθορίζεται με ευθύνη της βιομηχανίας, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζεται για κάθε προϊόν.
Το ΣτΕ θα κρίνει τις Κυριακές
Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν εμπορικές οργανώσεις και εργαζόμενοι για να προσβάλουν την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε δέκα περιοχές της χώρας.
Αν γίνει δεκτή η προσφυγή, τότε θα επανέλθει το καθεστώς των 8 Κυριακών που ίσχυε ήδη (συν όσες αποφασίζουν οι αντιπεριφερειάρχες για την εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών). Σε διαφορετική περίπτωση θα αναβιώνει το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης τουλάχιστον για τις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει ανεξάρτητα από την απόφαση αυτή να επανακαθορίσει το καθεστώς για τον καθορισμό των τουριστικών περιοχών της χώρας με σαφή κριτήρια ώστε να κλείσουν τα "παράθυρα" για αυθαιρεσίες και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων.
Τέλος για το καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών για τις οποίες επίσης το μνημόνιο προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση τους δηλαδή να γίνονται από τις επιχειρήσεις καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου χωρίς περιορισμούς το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει πως αυτές θα πρέπει γίνονται προς όφελος των καταναλωτών και στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων , ενώ παράλληλα δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κατάργηση των επίσημων περιόδων εκπτώσεων.
Πάντως σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Αντώνη Παπαδεράκη για όλες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί διάλογος με τις όλες τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να καθοριστεί ένα πλαίσιο δεοντολογίας αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής τους.
tanea.gr