Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Φάρμακα - ‘’μαϊμού’’ μέσω Διαδικτύου και σε Έλληνες καταναλωτές

Ψευδεπίγραφα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, ηρεμιστικά σκευάσματα και μια σειρά άλλων προϊόντων για τα οποία απαιτείται αυστηρά ιατρική συνταγή, διατίθενται σε Έλληνες καταναλωτές μέσω ‘’ύποπτων’’ ηλεκτρονικών φαρμακείων.
 
Για 4 από αυτά τα φαρμακεία έχει γίνει καταγγελία στις αρμόδιες αρχές από τη νομική υπηρεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
 
Πρόκειται για 2 ηλεκτρονικά φαρμακεία που φέρεται να ανήκουν σε Έλληνες, ένα που ανήκει σε παράρτημα καναδικής εταιρείας και ένα σε παράρτημα βρετανικής εταιρείας.
 
Τα παραπάνω κατήγγειλε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος, κάνοντας
λόγο για πλήρη αποδιοργάνωση του φαρμακείου στη χώρα μας.
 

 

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, οι ελληνικές αρχές εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων, για να αναρωτηθεί πως, εάν αυτό δεν είναι φασισμός τότε τι είναι.
  
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ είπε πως πουθενά στην Ευρώπη δεν εφαρμόζεται το μοντέλο που επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
  
Οι Έλληνες φαρμακοποιοί- είπε-είναι πρόθυμοι να υιοθετηθεί στη χώρα μας το γερμανικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο, το 100% του φαρμακείου ανήκει σε φαρμακοποιούς οι οποίοι δικαιούνται να έχουν έως 3 παραρτήματα στην ίδια περιοχή με το κεντρικό τους κατάστημα.

Κινητοποιήσεις

Ο κ. Λουράντος ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της Τετάρτης θα ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο του Συλλόγου, για το εάν θα γίνου κινητοποιήσεις, πότε και ποια μορφή θα έχουν.
 
Σημείωσε ότι αναμένεται συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αμέσως όταν εκδοθεί υπουργική απόφαση για ‘’άνοιγμα’’ του επαγγέλματος.
 
Οι φαρμακοποιοί συζητούν να κατέχει το 49% των μετοχών φαρμακείου μη φαρμακοποιός, ο οποίος όμως δεν πρέπει να έχει φαρμακευτική αποθήκη, φαρμακευτική εταιρεία ή να είναι γιατρός.

Δ.Κ