Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Εμβολιασμό προσφύγων και μεταναστών συστήνει ο ΠΟΥ

Τον ενδεχόμενο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία στην Ευρώπη λόγω της μαζικής μετακίνησης πληθυσμών από χώρες όπου τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν σταματήσει εξαιτίας των εχθροπραξιών, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), και συστήνει το μαζικό εμβολιασμό προσφύγων και μεταναστών μέσα από τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμού.
 
Τα προαναφερόμενα εμπεριέχονται σε απάντηση του ΠΟΥ σε επιστολή που του απέστειλε πριν από 15 μέρες η Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Ακαδημία, μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής – ΕΛΠΑΙΔΑΤ (δείτε εδώ). Με αυτήν, οι παιδίατροι ζητούσαν από τον ΠΟΥ να γνωμοδοτήσει για την αναγκαιότητα χορήγησης μίας έκτακτης δόσης από το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας εκ του στόματος στα σημεία εισόδου των προσφύγων, ως προληπτικό μέτρο απέναντι στο ενδεχόμενο επανεμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων που θεωρούνταν εξαφανισμένα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
 

 
Από την απάντηση που έδωσε ο ΠΟΥ καταρχήν διαφαίνεται ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και η ανάγκη για εμβολιασμό όλων των προσφύγων και μεταναστών προκειμένου αυτή να διαφυλαχτεί. Η ακόλουθη αναφορά είναι χαρακτηριστική: “The unprecedented large influx of refuges and migrants to countries of the WHO European Region, poses a public health challenge”, ενώ σε άλλο σημείο της απάντησης επισημαίνεται πως “Factors such as mass population movement, inadequate shelter and hygiene and poor access to medical services may lead to increased risk of communicable diseases”.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά, παράλληλα, ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όπως και στα εμβόλια οφείλει να είναι διακριτική, χωρίς προκαταλήψεις και δίκαια. Γι’ αυτό και προτείνει τα εμβόλια να διατεθούν μέσα από το εκάστοτε Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού: “HOWEVER to maintain high population immunity against polio, and migrate risk of importation and circulation of polio-viruses, we encourage access and administration of polio vaccines to all individuals and population groups in accordance with current national routine immunization schedules for children and adults”.
 
Δεδομένου ότι η χώρα μας σε συνθήκες κρίσης δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού αλλά ούτε και να εξασφαλίσει στέγη, υγιεινή και γενικότερη πρόσβαση στις υγειονομικές δομές χωρίς τους απαιτούμενους πόρους, η ΕΛΠΑΙΔΑΤ αποφάσισε να στείλει και δεύτερη επιστολή. Με αυτήν προτείνει στον ΠΟΥ και στην Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Ακαδημία να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος αυτού, καθώς και για την αδυναμία εφαρμογής του, εάν δεν διατεθούν τα απαραίτητα χρήματα, ιδιαίτερα σε χώρες που είναι σε οικονομική κρίση.
 
Στη βάση αυτή, οι παιδίατροι καλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό να αξιοποιήσει τη γνώμη του ΠΟΥ, για να πιέσει την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Επισυνάπτεται η επιστολή προς τον Αλ. Τσίπρα.
 
epistoli-tsipras

πηγή: virus.com.gr