Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ακόμα φθηνότερα γενόσημα


Στη σταδιακή μείωση των τιμών, ακόμα και των πολύ φτηνών γενοσήμων και εκτός πατέντας φαρμάκων, σε ορίζοντα διετίας, φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα, με τιμή έως 7,8 ευρώ και 12 ευρώ αντίστοιχα, προστατεύονται από τις μειώσεις που προβλέπονται από τον νέο τρόπο τιμολόγησης.
 
 γράφει η ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
 
 Η «προστασία» αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δανειστών που ζητούν άμεσα την άρση της, προκειμένου να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν παράγοντες του υπουργείου Υγείας χθες το απόγευμα από το «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν στο να απομειωθεί σταδιακά έως το τέλος του 2017 η προστασία αυτή. Οι θεσμοί φέρονται να επιθυμούν στο τέλος της διετίας να έχει αρθεί τελείως η προστασία, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει τη μείωση των υφιστάμενων προστατευτικών ορίων στις τιμές.


Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ενάμιση μήνα που καταγράφεται εμπλοκή στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, όπως αυτή περιγράφεται σε υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο. Στο πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα, ήδη είχε γίνει μια πρώτη διόρθωση του νέου τρόπου τιμολόγησης των off patent και των γενοσήμων. Τότε προστέθηκε ότι εκτός από μείωση στο 50% και στο 32,5% αντίστοιχα των τιμών που είχαν πριν χάσει το πρωτότυπο την πατέντα του, θα υπολογίζεται και ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οποια τιμή είναι χαμηλότερη, αυτή θα ισχύει στην Ελλάδα. Πάντως, προς το παρόν ο ΕΟΦ προχωρεί στην έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων σύμφωνα με την ακριβή διατύπωση της υπουργικής απόφασης του Σεπτεμβρίου.
 
Εως το τέλος του έτους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να κλείσει πολλές εκκρεμότητες-προαπαιτούμενα. Μεταξύ αυτών είναι να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές για το ισοδύναμο της κατάργησης του εισιτηρίου 5 ευρώ στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, η ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και το άνοιγμα των καναλιών διάθεσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΦ καλείται να επανεξετάσει τη λίστα με τα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και να συντάξει λίστα με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα μπορούσαν να πωλούνται και εκτός φαρμακείων.