Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ελλάδα: Η χώρα των μαγνητικών και των αξονικών

Κάθε Έλληνας και πάνω από δέκα διαγνωστικές εξετάσεις. Ο αριθμός των παραπεμπτικών που φθάνουν στον ΕΟΠΥΥ με τις εξετάσεις που γράφουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους προκαλούν αίσθηση: μόνο τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, δόθηκαν 56 εκατ. παραπεμπτικά, συνολικού κόστους 447 εκατ. ευρώ: 493.703 αξονικές τομογραφίες κόστους 25,2 εκατ. ευρώ, 299.542 μαγνητικές τομογραφίες κόστους 47,7 εκατ., έγιναν 487.401 triplex αξίας 22,1εκατ. ευρώ και άλλοι 1.643.551 υπέρηχοι κόστους 33,9 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά κέντρα και υπηρεσίες φθάνει μόλις τα 302 εκατ., προϋπολογισμός που έχει ήδη εξαντληθεί.



Ο όγκος των εξετάσεων που γράφουν κάθε χρόνο οι γιατροί βρίσκεται εδώ και μήνες στο μικροσκόπιο της διοίκησης του Οργανισμού, που βλέπει μήνα με το μήνα τις δαπάνες για τις διαγνωστικές να ξεφεύγουν επικίνδυνα. Συνολικά το 2014 δόθηκαν 127 εκατ. παραπεμπτικά και έγιναν 1.032.030 αξονικές τομογραφίες, 591.873 μαγνητικές, 1.093.928 triplex και 3.898.764 υπέρηχοι.
Χρειάζονται τόσες εξετάσεις; Ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει στο πρόγραμμα ήδη από την αρχή του χρόνου κατευθυντήριες οδηγίες, όρια συνταγογράφησης, "κόφτες” ανά ιατρική ειδικότητα, καθώς και τον αποκλεισμό των εργαστηριακών ειδικοτήτων από την παραπομπή εξετάσεων, με στόχο τη συγκράτηση της δαπάνης και την αποφυγή μέτρων όπως το clawback, το οποίο καταβάλλουν οι επιχειρήσεις Υγείας για να καλύψουν το ποσό της υπέρβασης από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, έχει επιτευχθεί ήδη στο α' εξάμηνο  μία μείωση της τάξης του 14.53% (45,5 εκατ.), ενώ για το σύνολο του 2015 εκτιμάται ότι η δαπάνη θα ανέλθει σε 508 εκατ. έναντι 602 εκατ. το 2014.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις αναμένεται μεν να έχουν επίδραση στο κομμάτι του κόστους, τι γίνεται όμως με τον αριθμό των διαγνωστικών που δίνουν οι γιατροί; Εκτός από τις συνταγογραφικές οδηγίες που δόθηκαν, προσδοκίες για τη μείωση του όγκου των παραπεμπτικών υπάρχουν μετά την αφαίρεση της δυνατότητας των εργαστηριακών ιατρικών ειδικοτήτων (βιοπαθολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι) να παραπέμπουν για διαγνωστικές εξετάσεις. Το ίδιο ισχύει και για γιατρούς άνευ ειδικότητας.
Παρόλα αυτά οι γιατροί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, σημειώνοντας πως στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η μείωση που επιχειρεί ο ΕΟΠΥΥ, ειδικά την ώρα που υπάρχει ζήτηση- ενδεχομένως και ανάγκη- για τη διενέργεια εξετάσεων, η οποία δεν μπορεί να υποβληθεί στη λογική της περικοπής δαπανών.
Πάντως οι μειώσεις στις διαγνωστικές συνεχίζονται. Με την πρόταση ανακοστολόγησης που αφορά σε 52 διαγνωστικές εξετάσεις από ένα σύνολο 1.792 εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, οι οποίες συνεισφέρουν περισσότερο από το 50% της προκαλούμενης δαπάνης, το εκτιμώμενο όφελος με αναγωγή στα στοιχεία του 2014 είναι περίπου 41 εκατ. ευρώ ή 6,8% της συνολικής δαπάνης. Επίσης οι κλιμακωτές εκπτώσεις για έξι κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων -μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα, υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος-, σε σχέση με το πλήθος εξετάσεων (δηλαδή όσο αυξάνεται ο αριθμός τους να αυξάνει και η έκπτωση), εκτιμάται πως θα εξοικονομήσει άλλα 121 εκατ. ευρώ.
Βασιλική Κουρλιμπίνη