Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Δαγρές:Σε τέλμα το νομοθέτημα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων


Πρόβλημα στην εφαρμογή του παρουσιάζει το νέο νομοθέτημα για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων καθώς οδηγήθηκε σε τέλμα. Αδύνατη φαντάζει η εφαρμογή του νομοθετήματος για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων , αυτήν τη στιγμή, διότι παρουσιάζει πρόβλημα στην εφαρμογή του , όπως είπε στο LIFE2DAY.GR ο κ. Γιάννης Δαγρές- Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Σχετικά με το νομοθετικό καθεστώς, ο κύριος Δαγρές μας γνωστοποίησε πως το Νομοθέτημα οδηγήθηκε σε τέλμα. Η κακή προετοιμασία και η μελέτη των συνιστωσών, οδήγησε την κυβέρνηση σε ένα νομοθετικό αδιέξοδο. Ακόμα κι έτσι ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια ουσιαστική αλλαγή αφού υπάρχει ζήτημα εφαρμογής του νομοθετήματος που προς το παρόν φαντάζει αδύνατο. “Οι αναταράξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων βρίσκονται αυτήν την περίοδο στο επίκεντρο των γεγονότων και με τις πληροφορίες να είναι ασαφείς και αόριστες, κρίνεται σκόπιμο να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Το LIFE2DAY.GR επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κύριο Γιάννη Δαγρέ ο οποίος ήταν καυστικός, κατηγορηματικός και αποκαλυπτικός στις απαντήσεις του αναφορικά με τα τελευταία δρώμενα.
 Ήδη φορείς του ιατρικού κλάδου, σύνδεσμοι και φαρμακεία έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του νόμου καθώς θεωρούν το αυτονόητο των δικαιωμάτων τους. Επιπροσθέτως, ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Γιάννης Δαγρές τόνισε στο LIFE2DAY ότι σε συνομιλίες που είχε με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό , επιβεβαιώνει το δίκαιο των αιτημάτων του κλάδου, ωστόσο η επίσημη θέση του Υπουργείο είναι πως εφόσον ο νόμος ψηφίστηκε θα πρέπει να γίνει σεβαστός από τον κλάδο, ακόμα κι αν προσωπικά αναγνωρίζει το δίκαιο των φαρμακοποιών. Σε γενικές γραμμές, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών αναγνωρίζει την θετική στάση της κυβέρνησης -έστω σε θεωρητικό επίπεδο- την οποία ωστόσο χαρακτηρίζει άβουλη και δειλή!
 
Οι πρωτοβουλίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου εξάλλου δεν σταματούν εδώ, αφού ήδη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κύριος Λουράντος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για μια σειρά επαφών που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν τους αντίστοιχους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία δυναμική καμπάνια ενημέρωσης. Ήδη τα μηνύματα από αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους είναι θετικά και οι δραστηριότητες κορυφώνονται στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία και θα γίνει προσφυγή επί του θέματος. Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι και ο ευρωβουλευτής κύριος Χουντής, ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή. Να σημειώσoυμε ότι κατέθεσε σήμερα την Αναφορά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής διαβάστε εδώ .
 
Όσο πάντως αναμένεται η επιστροφή του κυρίου Λουράντου σε λίγες μέρες, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά αφού γίνεται λόγος για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο το οποίο δεν συνάδει με την πρόσφατη απόφαση στην Ελλάδα, καθώς είναι γεγονός πως αποτελεί παράβαση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως εξηγεί στο LIFE2DAY.GR ο κύριος Γιάννης Δαγρές, για να προσθέσει πως ήδη από το 2012, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων στηρίζει την πρακτική που στην Ευρώπη -τουλάχιστον- θεωρείται αδιαμφισβήτητη και προβλέπει την φαρμακευτική δραστηριότητα από πιστοποιημένους φαρμακοποιούς.
 
 Ο κύριος Δαγρές καλούμενος να σχολιάσει τις πρακτικές των δανειστών, τις χαρακτήρισε ηλίθιες και ανεφαρμόσιμες.

Πηγή www.life2day.gr