Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ποιά φάρμακα μετακινούνται σε ΦΠΑ 13% και 23% - οι λίστες

Της Άννας Παπαδομαρκάκη από healthmag.gr

Αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου από την εφαρμογή των νέων ποσοστών ΦΠΑ που είχαν ψηφιστεί το καλοκαίρι

Νέα αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου προκαλούν οι αυξήσεις ΦΠΑ από 6% σε 13% για οκτώ κατηγορίες φαρμάκων και σε 23% για άλλες δύο κατηγορίες.

Το γεγονός, ανεβάζει τις τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων, ανεβάζοντας ταυτόχρονα και τις συμμετοχές των ασθενών, αλλά και τις πληρωμές των φαρμακοποιών.

Με το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, έγινε η...


... μετατροπή του ΦΠΑ που είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αυξήσεις σε 194 σκευάσματα, για τα οποία οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, γιατί είτε ανεβαίνουν οι συμμετοχές των ασθενών, είτε οι φαρμακοποιοί χάνουν, πουλώντας με ποσοστό ΦΠΑ 6% (οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τα φαρμακεία τον Ιανουάριο), εφόσον αγοράσουν απ΄ ευθείας από τη φαρμακευτική εταιρία.

Για την προσαρμογή των νέων ποσοστών ΦΠΑ που προκύπτουν ανάλογα με τη δασμολογική κλάση στην οποία υπάγονται τα προαναφερόμενα προϊόντα, ο ΕΟΦ κατάρτισε τις σχετικές λίστες, τις οποίες έστειλε στις ενδιαφερόμενες εταιρίες προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιά προϊόντα "φεύγουν" από το ΦΠΑ 6% και μετατάσσονται στις δύο νέες κατηγορίες του ΦΠΑ 13% και 23%.

Σύμφωνα με τις λίστες αυτές, στην κατηγορία του ΦΠΑ 13% υπάγονται:
1. Η ηπαρίνη και τα άλατά της,
2. Εκχυλίσματα αδένων ή άλλων οργάνων για θεραπευτικούς ή προφυλακτικούς σκοπούς,
3. Παράγωγα αίματος, όπως κλάσματα ή αλβουμίνη αίματος,
4. Αντιοροί και ανοσολογικά προϊόντα,
5. Καλλιέργειες μικροοργανισμών,
6. Τοξίνες για τη θεραπεία ασθενειών,
7. Σκιαγραφικά,
8. Αντισυλληπτικά με βάση τις ορμόνες ή σπερματοκτόνα.

Στην κατηγορία του ΦΠΑ 23% εντάσσονται τα διαγνωστικά αντιδραστήρια και ο κολλοειδής άργυρος που κατατάσσεται στην δασμολογική κλάση 2843.

Αναλυτικά, οι κατηγορίες των προϊόντων στις οποίες αλλάζει ο ΦΠΑ, εδώ.

Οι τιμές των προϊόντων όπως διαμορφώνονται με το νέο ΦΠΑ, εδώ.

Οι φαρμακοποιοί

Με σχετική ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει πως σύμφωνα με "απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών προς τον ΕΟΦ με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, αρκετά σκευάσματα υπάγονται πλέον σε συντελεστή ΦΠΑ 13% και όχι 6%. Το αποτέλεσμα είναι για μια σειρά σκευασμάτων όπως οι ηπαρίνες και τα σκιαγραφικά, οι εταιρείες να υπολογίζουν πλέον ΦΠΑ 13% .

Την ίδια ώρα λοιπόν που έχει παγώσει η δόση του 1.000.000.000 ευρώ προς την χώρα μας λόγω υπέρβασης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ , το ίδιο το κράτος υπερφορολογεί τον εαυτό του και ανεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους.

Με βάση λοιπόν μια παλιά δασμολογική οδηγία, αυξάνεται (λόγω ΦΠΑ) το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα μειώνεται το ποσό κάλυψης προς τους ασφαλισμένους και δημιουργείται επιπλέον αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από την Κυβέρνηση, πως η φαρμακευτική αγορά αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα της οικονομίας, που δεν υπόκειται στους νόμους των αγορών, αλλά υπερισχύει ο κοινωνικός χαρακτήρας, γιατί η Υγεία και το Φάρμακο είναι κοινωνικά αγαθά".