Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Αγωγή κατά της Bayer για το αντισυλληπτικό χάπι Yasminelle

Γερμανίδα το πήρε και η καρδιά της σταμάτησε για 20 λεπτά

Αγωγή κατά της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Bayer κατέθεσε μία Γερμανίδα, 31 ετών, η οποία διεκδικεί το ποσό των 200.000 ευρώ ως αποζημίωση για τον εμβολισμό αγγείων που υπέστη μετά την κατανάλωση του δημοφιλούς αντισυλληπτικού χαπιού, Yasminelle. Είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η παντοδυναμία και το κύρος της γερμανικής εταιρείας. Κανείς άλλος Γερμανός πολίτης δεν έχει μηνύσει την Bayer. Εν αντιθέσει ο γερμανικός κολοσσός έχει βρεθεί στο εδώλιο πλείστες όσες φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Βρετανία και αλλού.

Η Bayer εμμένει ότι...


... το φάρμακο είναι ασφαλές όταν χορηγείται και καταναλώνεται σωστά. Η Φελίσιτας Ρόερ, 31 ετών σήμερα, δηλώνει ότι δεν θα έπαιρνε ποτέ το Yasminelle αν η εταιρεία είχε φροντίσει να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για το κίνδυνο σχηματισμό θρομβώσεων στα αγγεία. Η Γερμανίδα κατέθεσε την αγωγή το 2011 και η υπόθεση εκδικάζεται τώρα στην Βαλντσάτ-Τιένγκεν.

Το 2009 η υγιής 25χρονη τότε Φελίσιτας πήρε το αντισυλληπτικό χάπι, κατέρρευσε και η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά για 20 λεπτά. Οι γιατροί βρήκαν τεράστιους θρόμβους στη κεντρική αρτηρία των πνευμόνων και είπαν ότι ενδέχεται να ευθύνεται το χάπι. Η κ. Ρόερ σήμερα παίρνει αντιθρομβωτικά χάπια, τα οποία μειώνουν αισθητά τις πιθανότητες να αποκτήσει παιδί. Σπούδασε για να γίνει κτηνίατρος και κατέληξε να εργάζεται ως δημοσιογράφος, γιατί δεν της επιτρέπεται να σηκώνει βάρη και να στέκεται όρθια πολλές ώρες. Η Bayer για τον ίδιο λόγο έχει πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε γυναίκες στις ΗΠΑ που είχαν προβλήματα από τις παρενέργειες του φαρμάκου.