Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Έγινε η αρχή για να φτάσουν μεταλλαγμένες τροφές στο πιάτο μας

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι ο σολομός είναι και επισήμως πλέον το πρώτο γενετικά μεταλλαγμένο ζώο που θεωρείται ασφαλές προς κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Ο FDA αναφέρει ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα ψάρια στις ιχθυοκαλλιέργειες αποσυμπιέζουν την άγρια αλιεία και έχουν λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από ό,τι η παραδοσιακή μέθοδος εκτροφής ψαριών. Ο επικεφαλής της εταιρείας AquaBounty, Ronald Stotish χαρακτήρισε την τελευταία εξέλιξη ως 'ορόσημο αλλαγής” στην εκτροφή ψαριών, που θα παρέχει στους καταναλωτές πρόσβαση σε έναν οικονομικά προσιτό και βιώσιμο τρόπο για να καταναλώνουν ψάρια χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον. Είναι το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που εγκρίνεται επισήμως για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
 

 

Ομάδες καταναλωτών και περιβαλλοντικές ομάδες έχουν μιλήσει ανοιχτά ενάντια σε αυτή την απόφαση του FDA και μερικοί οργανισμοί έχουν πει ότι σχεδιάζουν να μηνύσουν τον FDA για να εμποδίσουν την έγκριση του γενετικά μεταλλαγμένου σολομού προς κατανάλωση. Κανονικά ο σολομός του Ατλαντικού παράγει ορμόνη ανάπτυξης μόνο για ένα μέρος του έτους, αλλά ο γενετικά μεταλλαγμένος σολομός την παράγει όλο το χρόνο.
 
“Οι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν τι είδος τροφίμων αγοράζουν και η συντριπτική πλειοψηφία μας έχει πει ότι θέλει τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα να επισημαίνονται εμφανώς και έντονα στις συσκευασίες τους”, αναφέρουν οι πολέμιοι της απόφασης του FDA.
 
Επιστήμονες από την πλευρά εκείνων που αντιτίθενται στην απόφαση του FDA υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση του γενετικά μεταλλαγμένου σολομού θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρώπινες αλλεργίες και μπορεί να οδηγήσει στον αποδεκατισμό του πληθυσμού του φυσικού σολομού εάν διαφύγει στο φυσικό περιβάλλον.
 
Εν τω μεταξύ, ο FDA, μετά τη διεξαγωγή εξαντλητικής και αυστηρής επιστημονικής επανεξέτασης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σολομός που είναι προϊόν της εταιρείας AquAdvantage είναι ασφαλής προς κατανάλωση και είναι θρεπτικά ακριβώς όπως και ο κάθε μη γενετικά τροποποιημένος σολομός του Ατλαντικού. Αρκετές μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στις ΗΠΑ, όπως η Whole Foods και Trader Joe's, έχουν ήδη δεσμευθεί να μην πωλούν γενετικά τροποποιημένο σολομό.
 
Το ψάρι ονομάζεται σολομός AquaAdvantage και δημιουργήθηκε για να μεγαλώνει γρηγορότερα. Αυτό συμβαίνει με την εισαγωγή ενός γονιδίου αυξητικής ορμόνης από ένα σολομό του είδους Chinook, καθώς και με ένα άλλο γονίδιο, που κάνει το ζώο να μεγαλώνει γρηγορότερα.
 
Οι οδηγίες του του FDA αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ψάρι επιτρέπεται να παραχθεί μόνο σε χερσαίες εγκαταστάσεις, που έχουν ειδικές δεξαμενές εκκόλαψης και ανάπτυξης σε δύο συγκεκριμένα σημεία στον Καναδά και τον Παναμά. Και οι δύο εγκαταστάσεις έχουν πολλαπλά, τεχνητά και φυσικά εμπόδια για να κρατήσουν τα γενετικώς μεταλλαγμένα ψάρια και τα αυγά τους από το να διαφύγουν στον φυσικό υδάτινο ορίζοντα, αναφέρει ο FDA.

http://rapidnewsnetwork.com 

 
πηγή: iatropedia