Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Απελευθερώνονται οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ! Έρχονται εκπτώσεις ή φάρμακα στα σούπερ μάρκετ;

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ φαίνεται ότι κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απελευθερώνει τις τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τις αρχές του νέους έτους.
 
Ειδικότερα στην πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ στις 30 Νοεμβρίου και αφορά: «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων», ορίζεται ξεκάθαρα ότι από την 1.1.2016 οι τιμές ουσιαστικά απελευθερώνονται.
 


 

Ειδικότερα, είναι η πρώτη φορά που σε υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι οι τιμές φαρμάκων είναι ενδεικτικές, έστω κι αν τα ΜΗΣΥΦΑ δε χρειάζονται συνταγή γιατρού.
Στο ΦΕΚ σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Για τα ΜΗΣΥΦΑ η αναγραφόμενη λιανική τιμή είναι ενδεικτική και συνιστά την ανώτατη λιανική τιμή μέχρι την 1.1.2016».
Δείτε παρακάτω το άρθρο 13 του ΦΕΚ που αναφέρεται στα ΜΗΣΥΦΑ

ΜΗΣΥΦΑ ΦΕΚ
 

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το υπουργείο Υγείας δικαιώνει ουσιαστικά όσα μεγάλα φαρμακεία και αλυσίδες προέβαιναν εδώ και καιρό σε μειώσεις τιμών. Από την άλλη όμως από το νέο έτος θα μπορεί ο καθένας να τα πουλά σε ότι τιμή επιθυμεί.
 
Το επιχείρημα– όπως όλα δείχνουν -θα είναι ότι έτσι προωθείται ο ανταγωνισμός και συνεπώς και οι μειώσεις τιμών. Κάτι που άλλωστε υποστηρίζει και η τρόικα αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ωστόσο με την υπουργική αυτή απόφαση καταργείται στην πράξη το πλαφόν στην ανώτατη τιμή.
 
Πράγμα που σημαίνει πως όποιος επιθυμεί μπορεί να προβεί και σε αυξήσεις τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ.
 
Ιδιαίτερος κίνδυνος αναμένεται να υπάρξει όταν θα καταγράφονται ελλείψεις φαρμάκων, τονίζουν πηγές στο HealthReport.gr. Για παράδειγμα ποιος από το υπουργείο Υγείας μπορεί να εγγυηθεί ότι σε μια περίοδο όπου τα κρυολογήματα και η γρίπη θα είναι σε έξαρση και θα υπάρχουν ελλείψεις π.χ. σε σιρόπια, ότι ορισμένοι δεν θα αυξήσουν τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ όταν θα τα διαθέτουν στα ράφια τους.
 
Από την άλλη η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ θεωρείται – όπως λένε παράγοντες της αγοράς στο HealthReport.gr- ότι ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την πώλησή τους και εκτός φαρμακείων δηλαδή στα σούπερ μάρκετ. Οι εμπνευστές του μέτρου θα υποστηρίξουν – κατά τη συνήθη τακτική- ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και τελικά αν μειώσουν οι φαρμακοποιοί τις τιμές, θα κερδίσουν τη μεγαλύτερη κίνηση.
 
Να σημειωθεί ότι η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ στη χώρα μας κυμαίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

πηγή: HealthReport.gr