Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Διορθωτικό δελτίο τιμών για τα φάρμακα εντός της εβδομάδας – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις λόγω ΦΠΑ

Διορθώσεις και περαιτέρω μειώσεις στις τιμές μίας σειράς σκευασμάτων, φέρνει νέο δελτίο τιμών του υπουργείου Υγείας.
Το δελτίο αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας, προκειμένου να διορθωθούν μία σειρά από λάθη που περιελάμβανε το προηγούμενο, το οποίο εκδόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου.
Με το εν λόγω δελτίο, υπήρξε μεσοσταθμική μείωση 3,9% σε 2.403 φάρμακα (από το σύνολο των 9.370) και αύξηση σε μόνο 230 κωδικούς οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν αφορούν σκευάσματα καθημερινής χρήσης
Τα 230 σκευάσματα εντάχθηκαν από το 6% στο καθεστώς αυξημένου ΦΠΑ (13% και 23%).


Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, τα σκευάσματα που εντάχθηκαν σε ΦΠΑ 13% είναι ηπαρίνες, εκχυλίσματα, παράγωγα αίματος και σκιαγραφικά, ενώ σε ΦΠΑ 23% εντάχθηκαν κυρίως αντιδραστήρια.
Από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό ότι η αύξηση πραγματοποιήθηκε από την υποχρέωση της Ελλάδας να εναρμονιστεί με το Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται η έκδοση νέου διορθωτικού δελτίου τιμών, στο οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των φαρμάκων με αυξημένες τιμές.
Όπως ανακοινώθηκε, πολιτική βούληση του υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα αναγκαία φάρμακα, η ομαλή λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη.
 

Φαρμακοποιοί

 

Για αυξημένη επιβάρυνση των πολιτών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Ο Κωνσταντίνος Λουράντος σημειώνει ότι με βάση μία παλιά δασμολογική οδηγία, αυξάνεται το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα μειώνεται το ποσό κάλυψης προς τους ασφαλισμένους και δημιουργείται επιπλέον αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά:
“Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση, πως η φαρμακευτική αγορά αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα της οικονομίας, που δεν υπόκειται στους νόμους των αγορών, αλλά υπερισχύει ο κοινωνικός χαρακτήρας γιατί η Υγεία και το Φάρμακο είναι κοινωνικά αγαθά”, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Δ.Κ.
www.iatronet.gr