Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Απολογισμός της χρονιάς που φεύγει από τον β' αντιπρόεδρο του ΠΦΣ Ανδρέα Σοφιανόπουλο

Χθες ολοκληρώθηκε η 12η πληρωμή συνταγών ΕΟΠΥΥ εντός του 2015.

Μέσα στο έτος αυτό, όπως έγκαιρα σας είχαμε προειδοποιήσει μαζί με τον άλλο αντιπρόεδρο κ. Βαλτά ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014, υπήρξαν σημαντικές και έντονες δυσκολίες στην ρευστότητα του οργανισμού.

Με δεδομένο το τεράστιο και πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετώπισε η χώρα, ιδιαίτερα το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2015, το χθεσινό οικονομικό κλείσιμο αποτελεί χωρίς αμφιβολία, επιτυχία και καρπό μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας.

Η προσπάθεια αυτή περιελάμβανε ιδιαίτερα τους...


... κρίσιμους μήνες, κάθε εβδομάδα και πολλές φορές επί καθημερινής βάσης , επισκέψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία καθώς και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές.

Ο Α΄ αντιπρόεδρος κ. Βαλτάς σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας αυτής με εμένα προσωπικά συμπαραστάτη και τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε διαρκή εγρήγορση να λύνει πάντα το πρόβλημα, όταν δημιουργείτο αδιέξοδο.
Και αυτό δυστυχώς υπήρξε αρκετές φορές.

Ως προεδρείο δεχτήκαμε σημαντικές πιέσεις από μερίδα μελών του ΔΣ να προχωρήσουμε σε μια τυφλή άρση πίστωσης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η πληρωμή δυσκόλευε όλο και περισσότερο.

Και χαρακτηρίζω τυφλή την πρόταση, λόγω της κινηματικής ανετοιμότητας και αδυναμίας του κλάδου, όπως αποδείχθηκε περίτρανα αργότερα.

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα ανώνυμες συντακτικές ομάδες ιστότοπων που χωρίς ίχνος ντροπής για όσα έπραξαν τα συνδικαλιστικά τους τοτέμ, επικαλούνται τα σημερινά αδιέξοδα του κλάδου για να δικαιώσουν την πολιτική και συνδικαλιστική τους ένδεια ελπίζοντας σε ένα απέλπιδο come back.

Ως υπεύθυνη τριάδα για τις πληρωμές εμπιστευθήκαμε τις δεσμεύσεις των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και την δικιά μας προσωπική δυναμική ελιγμών μέσα σε όλο εκείνο το απίστευτο πολιτικό κομφούζιο που ζούσε η χώρα.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσω σε όλους ότι η συμβολή και η συνεργασία του προηγούμενου προέδρου του ΕΟΠΥΥ, υπήρξε καταλυτική και η απομάκρυνσή του, χωρίς να αμφισβητούνται οι ικανότητες του νέου διοικητή, αποτελεί δείγμα στενού κομματικού και παρωχημένου πλέον κυβερνητισμού.

Επίσης η βοήθεια και η συνεργασία του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ αλλά και όλων των παραγόντων του συγκεκριμένου τμήματος, ήταν καθοριστική.

Δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ και στους δύο συναδέλφους μας στο ΚΜΕΣ καθώς και στην Δ/νση της φαρμακευτικής υπηρεσίας , οι οποίες επίσης συνέβαλλαν τα μέγιστα στη γρήγορη εκταμίευση και ροή των κονδυλίων όποτε αυτά ήταν διαθέσιμα.

Η πληρωμή αυτή είναι η συντομότερη από τον Απρίλιο του 2012 (81 ημερολογιακές ημέρες ή 71 από την κατάθεση συνταγών στον ΕΟΠΥΥ). 

Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί ανεδαφική ελπίδα ότι έτσι θα πορευτεί η κατάσταση από εδώ και στο εξής, αποτελεί απλά καρπό πολύμηνου προγραμματισμού για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο μεταξύ διοίκησης ΕΟΠΥΥ και προεδρείου ΠΦΣ.

Για να είμαστε πολιτικά δίκαιοι δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε με τον τότε κυβερνητικό προϊστάμενο του ΓΛΚ κ. Μάρδα αλλά και με τον Δ/ντή της οικονομικής υπηρεσίας του υπουργείου Κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Παπαθεοδώρου.

Οι προσπάθειες του προεδρείου του ΠΦΣ από εδώ και πέρα θα πρέπει , κατά την γνώμη μου, να εξασφαλίσουν ότι οι πληρωμές θα παγιωθούν ως στις 90 μέρες με τακτές ημερομηνίες.

Στο ζήτημα των σχέσεων της ΕΤΕΣΤΑ με ξένες εταιρείες και ιδιαίτερα με υπεράκτιες, είναι γνωστό σε όλους σας ότι εξαρχής κατέβαλλα μεγάλες προσπάθειες ώστε να υπάρξει διαφάνεια, χρηστή διαχείριση και προοπτικές που να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του κλάδου και του ΔΣ του ΠΦΣ. 

Στην αρχή αισθανόμουν και ήμουν σχετικά μόνος. Στην πορεία όμως η βοήθεια και η συμπαράσταση των κ.κ. Απόστολου Βαλτά και Ηλία Χαλιγιάννη, υπήρξε πολύτιμη.

Για τα όσα την κατάλληλη στιγμή ενημερωθείτε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αποτελούν κοπιώδη και επίμονη προσπάθεια του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καρπό των αμετακίνητων αρχών του , ιδιαίτερα σε θέματα ηθικής τάξεως.

Ως αντιπρόεδρος δεν θα ευχηθώ νέους αγώνες και νέες νίκες, όπως κάποιοι παλαιότερα.
Θα ευχηθώ υγεία και θα επιμείνω πως με σύνεση και καλή συνεργασία μεταξύ όλων μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ακραία αβέβαιο περιβάλλον που θα αναπτυχθεί το 2016 και θα εκθέσει το επάγγελμά και το κλάδο σε ασταθή ισορροπία .

Ήδη πολλοί συνάδελφοί μας έχουν κατεβάσει ρολά σε όλη τη χώρα και αυτό το γεγονός πέρα από τη θλίψη, πρέπει να μας στρέφει αποκλειστικά προς την συνεργασία και την συλλογικότητα.

Ανδρέας Σοφιανόπουλος
Πρόεδρος του ΦΣ Αχαΐας
Β΄ Αντιπρόεδρος ΠΦΣ