Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Le Monde: Οι Ελληνες δεν έχουν όρεξη ούτε να διαδηλώσουν πλέον

ΠΑΡΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Η Ελλάδα ζει μια νέα ημέρα γενικής απεργίας, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Είναι η δεύτερη γενική απεργία σε τρεις εβδομάδες. Το δημόσιο και τα νοσοκομεία είναι κλειστά, τα πλοία έχουν δέσει στα λιμάνια και τα αεροπλάνα σταμάτησαν τις πτήσεις για αρκετές ώρες, γράφει η γαλλική Le Monde.

H γαλλική εφημερίδα παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το σημερινό της άρθρο έχει τίτλο «Απογοητεύτηκαν να ζητούν το τέλος της λιτότητας οι Ελληνες».

Γράφει χαρακτηριστικά:


«Επί μήνες, τα κοινωνικά κινήματα φάνηκαν διακριτικά. Τόσο οι Ελληνες πολίτες όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις άφησαν περιθώρια στην πρώτη κυβέρνηση αριστεράς στην Ελλάδα να θέσει τέρμα στην πολιτική λιτότητας.

Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράφοντας ένα τρίτο μνημόνιο που επιβάλλει ένα τριετή λιτότητα, έθεσε τέλος στην περίοδο χάριτος. Από εκείνη τη στιγμή, οι στάσεις εργασίας ανά τομέα πολλαπλασιάστηκαν. Τη μια ημέρα οι φαρμακοποιοί, την άλλη το προσωπικό ενός νοσοκομείου ή οι δημοσιογράφοι. Ηδη, μια πρώτη γενική απεργία έγινε στις 12 Νοεμβρίου.
Η γενική απεργία της 3ης Δεκεμβρίου γίνεται δύο ημέρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

Τα συνδικάτα κινητοποιούνται αυτή τη φορά για να εμποδίσουν την ψήφιση μέτρων λιτότητας. Απορρίπτουν, ειδικότερα, την μεταρρύθμιση για τις συντάξεις η οποία θα παρουσιαστεί στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου το αργότερο, ώστε να ξεμπλοκάρει η δόση 1 δις από τους δανειστές, η οποία αναμένεται ως τις 31 Δεκεμβρίου.

«Διαδήλωση; Δεν έχει πλέον κανένα νόημα»

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα δώσει μάχη για να αποκλειστούν οι νέες μειώσεις συντάξεων και ότι θα επιβάλλει υψηλότερες εισφορές στους εργοδότες. Αλλά τα συνδικάτα δεν πιστεύουν πλέον τίποτα. «Καταλάβαμε ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, υποκύπτουν σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών», δηλώνει ο Νικόλαος Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων στην Le Monde.

Ωστόσο, οι κλήσεις σε γενική απεργία δεν έχουν πλέον απήχηση. Στις 12 Νοεμβρίου, η πλειοψηφία των Ελλήνων έμειναν στα σπίτια τους. «Γιατί να πάμε να διαδηλώσουμε; Δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Πριν ελπίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τα πράγματα. Τώρα ξέρουμε ότι μας φέρνει νέα λιτότητα για τουλάχιστον 3 χρόνια. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι η Ευρώπη δεν μας άφησε καμμιά επιλογή. Ηταν αυτό ή φεύγετε από το ευρώ και στην περίπτωση αυτή δεν θα επιβιώναμε» δηλώνει η Ματίνα, μια δασκάλα που δεν πήγε στην διαδήλωση και μίλησε στην γαλλική εφημερίδα.

Το δύσκολο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα

Πολλοί Ελληνες κοιτούν πλέον από απόσταση τις αναταράξεις στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό που επιθυμούν κυρίως οι πολίτες είναι η σταθερότητα ώστε να πάρουν ανάσα μετά από μια επώδυνη εκλογική χρονιά, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα.

Σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αδύναμη ενώ κρίσιμες ψηφοφορίες έρχονται στη βουλή. Δύο βουλευτές της πλειοψηφίας παραιτήθηκαν τον Νοέμβριο γιατί αρνήθηκαν να ψηφίσουν νέα μέτρα λιτότητας και η κυβέρνηση διαθέτει πλέον μόνο 153 βουλευτές.
Ετσι, ο Αλέξης Τσίπρας φλερτάρει σχεδόν ανοιχτά με το νεότευκτο κόμμα της Ενωσης Κεντρώων, το οποίο διαθέτει 9 βουλευτές, εξοργίζοντας κάποιους από τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να περάσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό γιατί μπορεί να συγκρατήσει τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Πιστεύω ότι και τα άλλα κόμματα θα έπρεπε να στηρίξουν την κυβέρνηση για να περάσει αυτά τα μέτρα» δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ο Θάνος Βερέμης, αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Και καταλήγει το άρθρο της Le Monde:

«Δύσκολο έργο για τον Αλέξη Τσίπρα. Πρέπει να καθησυχάσει την κοινωνική οργή, να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους δανειστές και να διατηρήσει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι στόχος του είναι να παραμείνει στην εξουσία ως το 2019, έως τις επόμενες εκλογές».

Πηγή: iefimerida.gr