Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ανένδοτος ο Καρόνε για το φάρμακο

Ένα όχι και ένα ίσως. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης που είχαν χθες στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ με τον Τζουζέπε Καρόνε. Όχι τους είπε για αύξηση της δαπάνης νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, ενώ είναι ανοιχτός να συζητήσει ένα σχέδιο, που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση και φαρμακοβιομήχανοι και θα περιλαμβάνει μέτρα μείωσης της δαπάνης.
 
Όπως αναμενόταν, ο Καρόνε ούτε να ακούσει δεν ήθελε για αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα. Μάλιστα, είπε πως έχει δεχθεί η δαπάνη για φάρμακα να μείνει στο 1,35% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η δαπάνη είναι από 0,8 έως και 1%!




 

 

Θυμίζω ότι από το πρώτο μνημόνιο υπήρχε ρητή πρόβλεψη ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να φθάσει στο 1% του ΑΕΠ, ενώ το 2009 ήταν υπερδιπλάσια! Βέβαια, τότε το ΑΕΠ μας ήταν 231 δις ευρώ, ενώ πέρσι πρέπει να έκλεισε γύρω στα 175 δις. Δηλαδή, αν πράγματι αναγκαζόμασταν να μειώναμε τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στο 1% θα έπρεπε η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ να μειωνόταν άλλα 200 εκατ. ετησίως!
 
Ας γυρίσουμε πίσω στη συνάντηση. Αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και για να κλειστεί το ραντεβού χρειάστηκε να μεσολαβήσει η EFPIA (η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ομοσπονδία).

 
Είναι προφανές ότι οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες είναι θορυβημένες διότι για το 2015 καλούνται να επιστρέψουν περίπου 800 εκατ. ευρώ λόγω της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να εξορθολογίσει τις δαπάνες για φάρμακα. Η επιστροφή αυτή γίνεται με εκπτώσεις (rebates) και clawback.

 
Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ ένοιωσαν πάντως πως δεν έφυγαν με άδεια χέρια. Ο κ. Καρόνε δέχθηκε να συζητήσει μία συμφωνία πλαίσιο, στην οποία θα καταλήξουν η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΦΕΕ υπό την αιγίδα της EFPIA. Ανάλογες συμφωνίες έχουν υπάρξει και σε άλλες χώρες: Βέλγιο, Ουγγαρία κ.ο.κ.

 
Με απλά λόγια, η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα να παραμείνει εντός των ορίων του Μνημονίου 3

 
Επί παραδείγματι, η συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει:  

• Τη διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία.
Διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακοβιομηχανιών για μείωση του κόστους.
• Αυστηρά και δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για τις 20 πιο δαπανηρές θεραπείες στον ΕΟΠΥΥ.
Μητρώα ασθενών για νέες, καινοτόμες θεραπείες.

 
Εύλογα, ο κ. Καρόνε είπε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση. Άλλωστε, τους εξήγησε ότι ορισμένα από αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονταν και στο Μνημόνιο 2, αλλά στην πράξη οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά ελάχιστα έχουν κάνει και ακόμη λιγότερα έχουν πραγματικά πετύχει να εφαρμόσουν.

 
Και δεν έχει άδικο. Π.χ. το 2013, η τότε κυβέρνηση συγκρότησε επιτροπή διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, αλλά αυτή δεν υποστηρίχτηκε. Η θητεία των μελών της έληξε την άνοιξη του 2015 και έκτοτε δεν δημιουργήθηκε νέα, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 
Γενικότερα, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, η χώρα μας δεν έχει λάβει ούτε ένα διαρθρωτικό μέτρο για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρακτικά, οι κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014 προχώρησαν σε διαδοχικές παρεμβάσεις μόνο σε επίπεδο τιμών, αλλά έκαναν ελάχιστα στο πόσα φάρμακα συνταγογραφούνται και καταναλώνονται.

 
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όγκο (αριθμό συσκευασιών), η κατανάλωση όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε. Γενικά υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση εξακολουθούμε να έχουμε 60 εκατ. συνταγές για φάρμακα, ήτοι περίπου 5 εκατ. μηνιαίως. Δηλαδή, κάθε μήνα, περίπου οι μισοί Έλληνες παίρνουν μία συνταγή για φάρμακα!

 
Το ερώτημα βέβαια, που γεννιέται μετά τη συνάντηση Καρόνε και ΣΦΕΕ είναι: Είναι σε θέση κυβέρνηση και φαρμακοβιομήχανοι να κάτσουν στο τραπέζι, να φτιάξουν μία συμφωνία πλαίσιο και να την παρουσιάσουν στον Καρόνε; Διότι μέχρι πρότινος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έδειχνε ενδιαφέρον να συνομιλήσουν με τους… ταξικούς εχθρούς!

 
Υ.Γ. Η ουσία είναι ότι χθες στο Λαϊκό νοσοκομείο οι καρκινοπαθείς δεν μπόρεσαν να λάβουν τα φάρμακά τους και να κάνουν χημειοθεραπεία! Και το υπουργείο Υγείας έριχνε την ευθύνη στον προηγούμενο διοικητή γιατί δεν είχε κάνει τη σχετική παραγγελία…

 πηγή: virus.com.gr