Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Ξανθός: Την επόμενη εβδομάδα το σ/ν για τους ανασφάλιστους στη Βουλή

Πράσινο φως φαίνεται πως παίρνει το νομοσχέδιο για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, το οποίο είχε «παγώσει» στο τέλος Δεκέμβρη, μετά από απαίτηση των δανειστών, και περιλάμβανε τη ρύθμιση για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.Ο υπουργός Υγείας, Ανδρεάς Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, δήλωσε για το θέμα: «Η ρύθμιση αυτή είναι το πρώτο άρθρο που αφορούσε το θέμα της υγείας στο παράλληλο πρόγραμμα. O πρωθυπουργός μας ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό, θα προχωρήσει και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει προς συζήτηση στη Βουλή. Οι ανασφάλιστοι θα μπορούν με τον αριθμό ΑΜΚΑ και μόνο, να έχουν κανονική πρόσβαση σε συνταγογραφία φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλεία».Το μεγάλο στοίχημα, κατά τον κ. Ξανθό, είναι «να υπάρξει στην πράξη η δυνατότητα του συστήματος υγείας να καλύψει λειτουργικά τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο για να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις και είναι ζήτημα πλέον καλύτερου συντονισμού και παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα» τόνισε.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «και οι ασφαλισμένοι στη χώρα έχουν μετατραπεί σε ένα βαθμό σε λειτουργικά ανασφάλιστους» καθώς το ασφαλιστικό σύστημα δεν τους παρέχει την κάλυψη που θα έπρεπε με βάση τις εισφορές τους.

«Αυτό πρέπει σιγά-σιγά να αντιμετωπιστεί. Ο ΕΟΠΥΥ έχει μια πραγματική δυσκολία γιατί μέχρι τώρα δεν αποδίδονταν οι εισφορές υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ που είναι ο αγοραστής των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις απέναντι στους παρόχους. Έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Εργασίας για να αυξηθεί φέτος το ποσό από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την ικανότητα και του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος υγείας για να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα» κατέληξε.


Πηγή : newsbomb