Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Κ. Λουράντος: Στο κύκλωμα που κλέβει τα φαρμακεία είναι και φαρμακοποιοί

Άμεση συνάντηση με την ηγεσία της ΓΑΔΑ ζητά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα των ληστειών στα φαρμακεία.
  
«Yπάρχει ολόκληρο κύκλωμα πίσω από τις ληστείες που γίνονται στα φαρμακεία, δεν είναι απλοί κλεπταποδόχοι», αποκαλύπτει στο Ιatronet, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος. Όπως λέει, αυτό το έχει ήδη καταγγείλει στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), δηλαδή ότι μέσα στο κύκλωμα που κλέβει επιχειρήσεις του κλάδου εμπλέκονται και φαρμακοποιοί και μάλιστα σε συνάντηση που είχε ο ίδιος προ μηνών με την γενική διεύθυνση της ΓΑΔΑ είχε αναφέρει και ονόματα (και από Αθήνα και από Πειραιά).

 

 
Οι ληστείες στα φαρμακεία τείνουν να γίνουν σύνηθες φαινόμενο, τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Την περίοδο 2010-2015 οι δηλωμένες καταγγελίες από φαρμακοποιούς που έπεσαν θύματα κακοποιών στοιχείων ξεπέρασαν τις 150, ενώ εκτιμά ότι αν συμπεριληφθούν και αυτές που δεν δηλώθηκαν τότε διπλασιάζονται. Μόνο για το 2015 οι καταγεγραμμένες καταγγελίες ήταν πάνω από 70.
 
Η εκτίμησή του είναι ότι φέτος αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οι ληστείες στις επιχειρήσεις του κλάδου θα αυξηθούν κατακόρυφα. Όπως λέει, το φαρμακείο είναι μία πολύ εύκολη λεία, καθώς γυναικοκρατείται σε ποσοστό 65%. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό και με το διευρυμένο ωράριο που ακολουθούν αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου διευκολύνει τη δράση των κλεφτών.
 
Οι οποίοι, όπως αποκαλύπτει ο Κ. Λουράντος, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα φάρμακα -παντός είδους- και όχι στο ρευστό που έχει μαζέψει η επιχείρηση, καθώς τα πρώτα είναι αυτά που αφήνουν και το μεγάλο κέρδος. Η λεία από το κλέψιμο φαρμάκων μπορεί να είναι από μερικές χιλιάδες ευρώ και να ξεπερνά και τις 50.000 ευρώ. Και συνεχίζει «Μέρος των σκευασμάτων πωλείται στη μαύρη αγορά που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται σε δυτικοευρωπαϊκά κράτη και Μέση Ανατολή σε δεκαπλάσια τιμή από αυτή που έχουν στην εσωτερική αγορά με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν κυριολεκτικώς οι εγκέφαλοι των ληστειών».
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κωνσταντίνος Λουράντος έχει ζητήσει να συναντηθεί με την ηγεσία της ΓΑΔΑ, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα των ληστειών και να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει πάρει απειλητικές διαστάσεις. Όπως λέει, κάτι πρέπει να γίνει με τις περιπολίες και τον αριθμό αυτών, καθώς επισημαίνει τις μεταμεσονύχτιες ώρες, όπου η εγκληματικότητα κτυπά κόκκινο οι αστυνομικοί που υπάρχουν δεν επαρκούν.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

πηγή: ιατρονετ