Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Με το κιάλι ψάχνει η αγορά….350 φάρμακα

Όχι ένα, όχι δύο αλλά περίπου 350 σκευάσματα εμφανίζουν στην παρούσα φάση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ιatronet, σημαντικές ελλείψεις στην αγορά, με τους φαρμακοποιούς να βρίσκονται στο "κόκκινο". Καθώς, όπως μας λένε, δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις μισές από τις συνταγές που παίρνουν από τους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ευθεία και καθημερινή σύγκρουση με τους τελευταίους για ένα ζήτημα για το οποίο δεν φταίνε. Μολονότι, κατά τους ίδιους, το θέμα των ελλείψεων αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται με τα αρμόδια όργανα του κράτους, λύση δεν έχει βρεθεί.


Παράγοντας από τον χώρο των φαρμακοποιών, μας ανέφερε ότι πολλές φορές οι παραγγελίες για φάρμακα δεν καλύπτονται ούτε σε ποσοστό 20%, χωρίς να υπάρχει από την πλευρά του προμηθευτή-βιομηχανίας καμία δικαιολογία για αυτό το γεγονός. Όπως αναφέρουν, το φαινόμενο των ελλείψεων δεν είναι τωρινό, πάντα υπήρχε, απλώς την τελευταία περίοδο έχει κορυφωθεί, καθώς οι βιομηχανίες δίνουν με το "σταγονόμετρο" σκευάσματα στην προσπάθειά τους να μην έχουν "μεγάλο άνοιγμα" στην αγορά, όπου η "απληρωσιά" και οι επισφάλειες αποτελούν πια τον κανόνα και όχι την εξαίρεση για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας.
Εξαιτίας αυτού τι συμβαίνει; Ακολουθούν κάποια πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα σκευασμάτων -τις επωνυμίες τις ξέρει το Iatronet- που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη έλλειψη.
Όσον αφορά σκεύασμα για την επιληψία, που όλο το 2015 είχε ζήτηση από τα 11.000 φαρμακεία για 422.765 κουτιά, οι φαρμακαποθήκες παρέλαβαν μόλις και μετά βίας 34.614 κουτιά.
Την ίδια στιγμή, όσον αφορά φάρμακο για τη χοληστερόλη που είχε πέρυσι ζήτηση για 270.206 κουτιά, τελικά παρελήφθησαν από τα φαρμακεία 87.196 κουτιά. Η ζήτηση για το ίδιο σκεύασμα έφθασε τα 304.657 κουτιά το 2014. Ωστόσο τα φαρμακεία παρέλαβαν μόλις 100.000 κουτιά.
Σημαντικές είναι οι ελλείψεις και στα φάρμακα για την πίεση. Όσον αφορά σχετικό σκεύασμα που είχε ζήτηση πέρυσι για 115.521 κουτιά, παρελήφθησαν 61.421, ενώ το ίδιο φάρμακο το 2014 είχε ζήτηση για 371.091 κουτιά και τελικά τα σημεία λιανικής προμηθεύτηκαν 62.211 κουτιά.
Θα μπορούσε η συγκεκριμένη λίστα με τις ελλείψεις να ήταν μακροσκελής. Όμως δεν υπάρχει λόγος, καθώς οι ελλείψεις εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες των αντικαρκινικών, αντιϋπερτασικών, αντιελκωτικών, αντιψυχωτικών φαρμάκων, σκευασμάτων για το στομάχι, τη θεραπεία του προστάτη, τη νόσο του Πάρκινσον και την οστεοπόρωση.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
www.iatronet.gr