Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Πόλεμος ανακοινώσεων Ξανθού-Πατούλη για τη χρηματοδότηση των δημοσίων δομών υγείας


Σε κόντρα μεγατόνων εξελίσσεται η αντιπαράθεση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. ΚΕΔΕ και ΙΣΑ, πρόεδρος των οποίων είναι ο Γ. Πατούλης, είχαν ζητήσει από κοινού προ ημερών την απόσυρση της τροπολογίας που αφορά τη χρηματοδότηση των δημοσίων δομών υγείας από τους Προϋπολογισμούς των Δήμων και παράλληλα την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού: τον κατηγορούν για τις δυσλειτουργίες και ελλείψεις στον χώρο της υγείας, ιδίως στις ΜΕΘ, καλώντας τον «να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες».


Η απάντηση ήρθε χτες από το υπουργείο Υγείας, με μία ανακοίνωση που στρέφεται προσωπικά κατά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου (και της ΚΕΔΕ): 







«Ο κ. Πατούλης εκμεταλλευόμενος τις πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους, ψεύδεται, χυδαιολογεί και προκαλεί, ακόμα και όταν η πραγματικότητα τον διαψεύδει κατηγορηματικά. Στόχος του δεν είναι η υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας ή των συμφερόντων των γιατρών και της Αυτοδιοίκησης, αλλά η υστερική αντικυβερνητική ρητορεία και η προσωπική προβολή» αναφέρει σε σκληρό τόνο η ηγεσία του υπουργείου.

«Έχει μείνει μόνος απ’ όλες τις εκπροσωπήσεις των γιατρών και των υπολοίπων υγειονομικών, να ζητά επί καθημερινής βάσης την παραίτηση του υπουργού Υγείας: τη μια για όλα τα δεινά της Υγείας, την άλλη για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τους θανάτους από τη γρίπη, την άλλη για τη δήθεν μετάθεση του κόστους του ΕΣΥ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» προστίθεται στην ανακοίνωση που συνεχίζει με μία «σύσταση» προς τον κ. Πατούλη για «αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα».

«Το Υπουργείο Υγείας  - σημειώνεται εξάλλου - υλοποιεί σταδιακά ένα συγκροτημένο σχέδιο στήριξης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης, νομοθετεί την καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, προωθεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, ενισχύει τις ΜΕΘ, παίρνει μέτρα κατά της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας, ευνοεί τη συστηματική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και όχι τον παραγοντισμό» ενώ για το τέλος διερωτάται η ηγεσία του υπουργείου: 

«Μήπως ακριβώς εξαιτίας αυτών των πρωτοβουλιών ενοχλείται ο κ. Πατούλης;»

Λίγη ώρα αργότερα ο Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε νέα ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται:

«Κάθε επιπλέον μέρα παραμονής του κ. Ξανθού στο Υπουργείο, βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία της χώρας και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

«Στα ξεκάθαρα ερωτήματα και τις αποφάσεις τoυ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών - του Συλλογικού Οργάνου των ιατρών της Αθήνας- ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός , επιλέγει να απαντήσει με προσωπική επίθεση προς τον Πρόεδρό του κ. Γ. Πατούλη», αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι ο Γ. Πατούλης αρνείται να «προσωποποιήσει» αυτή την αντιπαράθεση, επιχειρώντας καταρχήν να χτυπήσει τα επιχειρήματα του υπουργείου περί πρόθεσης αυτοπροβολής και εκμετάλλευσης του διπλού θεσμικού του ρόλου.

«Όσο όμως και να προσπαθεί να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας - συνεχίζει η ανακοίνωση - εμείς θα του επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματά μας και θα αναδεικνύουμε τα ψέματα που συστηματικά λέει για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία έργου, στο Υπουργείο Υγείας. Όσο δεν παραιτείται ο κ. Ξανθός εμείς θα του επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα μας» προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου παρατίθενται τα εξής:






«•Ποιος ευθύνεται που δεν υλοποιήθηκε ως σήμερα η δέσμευση του Πρωθυπουργού, από τον Απρίλιο του 2015, για προσλήψεις 4.500 ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ;
•Τι έκανε ο κ. Ξανθός για να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό που θα στελέχωνε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι συμβάσεις του οποίου έληξαν από τον προηγούμενο Μάρτιο; Πόσες ανθρώπινες ζωές θα είχαν σωθεί, αν δεν ήταν σήμερα κλειστές 200 κλίνες στις Μ.Ε.Θ. σε όλη τη χώρα;
•Ποιος ευθύνεται εκτός από την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, που σήμερα τα Νοσοκομεία της χώρας είναι χωρίς Διοίκηση; Η αντικατάσταση των μη αρεστών κομματικά Διοικητών και η ανικανότητα να βρουν άμεσα νέα και ικανά πρόσωπα που θα τους αντικαταστήσουν, έχει δυσμενή αποτέλεσμα στην καθημερινή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Γνωρίζει άραγε ο κ. Ξανθός ότι υπάρχει σήμερα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στην Αττική, που το Δ.Σ. του έχει να συνεδριάσει πάνω από τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εκατοντάδες εκκρεμή ζητήματα που υποβαθμίζουν την παροχή των υπηρεσιών υγείας;

•Ποιος ευθύνεται για τους περισσότερους από 100 νεκρούς από την εποχική γρίπη; Για την έλλειψη προληπτικού εμβολιασμού; Για την ανυπαρξία συντονισμού με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης;

•Για ποια συστηματική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς μιλά ο κ. Ξανθός στην ανακοίνωσή του ; Έκανε διαβούλευση όταν αποφάσισε να προωθήσει τη νομοθετική διάταξη που προέβλεπε, ότι η χρηματοδότηση των κρατικών δομών υγείας θα μπορούσε να γίνει από τους διαρκώς μειούμενους προϋπολογισμούς των Δήμων; Πότε κάλεσε τον ΙΣΑ για να συζητήσει μαζί του πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη δημόσια υγεία;

•Αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει έστω συγγνώμη ο κ. Ξανθός από τους εκατοντάδες καρκινοπαθείς όλης της χώρας, που ταλαιπωρούνται ή και αδυνατούν να βρουν τις απαραίτητες θεραπείες τους από το δημόσιο σύστημα υγείας ; Κι αναγκάζονται είτε να πληρώνουν από την τσέπη τους τις θεραπείες, ή να τις αναβάλλουν.

•Έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί εδώ και χρόνια υπέρ της ανάγκης να υπάρξει εξορθολογισμός στις δαπάνες υγείας. Έχουμε ταχθεί ενάντια στις οριζόντιες μνημονιακές περικοπές, ανεξάρτητα από το ποια Κυβέρνηση τις εφάρμοζε. Ο κ. Ξανθός όμως άλλα υποστήριζε προεκλογικά κι άλλα εφαρμόζει μετεκλογικά. Αλήθεια, εφαρμόζει ως Υπουργός το ενιαίο σύστημα προμηθειών σε όλα τα Νοσοκομεία , κι αν όχι, γιατί;»

«Ο κ. Ξανθός αντί να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και να παραιτηθεί από Υπουργός, επιλέγει να συμπεριφερθεί ως κομματάρχης» προσθέτει σε υψηλούς τόνους το ΔΣ του ΙΣΑ, που κατηγορεί τέλος τον Ανδρ. Ξανθό ότι:

«Αρνείται να αντιληφθεί ότι πλέον ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα , ότι έχει ευθύνες για τις ζωές που χάνονται, ότι είναι Υπουργός όλων των Ελλήνων κι όχι μόνον των ψηφοφόρων του κόμματος που προέρχεται».