Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ λόγω των κρουσμάτων γρίπης

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κυρίως του Λεκανοπεδίου, λόγω έλλειψης κλινών, εξαιτίας και της αύξησης στα κρούσματα του ιού Η1Ν1.
Μιλώντας στο Mega ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο 200 κρεβάτια κλειστά σε ΜΕΘ και μονάδες αυξημένης φροντίδας, ενώ σε καθημερινή βάση μόνο στο Λεκανοπέδιο υπάρχει λίστα αναμονής για 40 έως 50 άτομα.



O κ. Ξανθός εξήγησε ότι με την προκήρυξη 500 θέσεων προσωπικού για της ΜΕΘ, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ το πρόβλημα θα λυθεί και μάλιστα σε πανελλαδική βάση μέχρι τον Μάρτιο.
«Το σύστημα προμηθειών είναι απολύτως προβληματικό και μπλοκαρισμένο. Αυτή την περίοδο υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία 315 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, είτε επειδή οι υπηρεσίες δεν επαρκούν να προωθήσουν τα εντάλματ , είτε επειδή το ελεγκτικό συνέδριο έχει μπλοκάρει κάποιους από τους διαγωνισμούς, είτε επειδή έχει μπλοκάρει το σύστημα με το παρατηρητήριο τιμών», ανέφερε για το σύστημα προμηθειών.
naftemporiki.gr