Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ο αντιπρόεδρος του ΦΣ Αττικής Γιάννης Δαγρές για την κατάργηση των διημερεύσεων

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 


Χωρίς διημερεύοντα φαρμακεία μένει από την 1η Μαΐου ολόκληρη η Αττική μετά από σχετική απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
 
Ειδικότερα οι φαρμακοποιοί κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση εξαιτίας του...




... ελεύθερου και του διευρυμένου ωραρίου που επικρατεί με συνέπεια να μην συμπληρώνεται ο κατάλογος με τα φαρμακεία που θα πρέπει να μπουν σε διημέρευση.
Να σημειωθεί ότι έτσι πλέον οι πολίτες δε θα μπορούν να γνωρίζουν που θα βρουν φαρμακεία στην Αθήνα που θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Η απόφαση δεν ελήφθη τυχαία καθώς 500 φαρμακεία σε ένα σύνολο 3000 φαρμακείων που υπάρχουν στην Αττική βγήκαν από το πρόγραμμαδιανυκτέρευσης και εφημέρευσης εξαιτίας της δυνατότητας που τους δίνει ο νόμος να έχουν ελεύθερο ωράριο ή διευρυμένο.
Η ρύθμιση αυτή ωστόσο δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στο ωράριο όλων των φαρμακείων.
«Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν πια διαθέσιμα φαρμακεία στην Αττική για να γεμίσουν οι καθημερινές καρτέλες με τις εφημερίες. Έτσι για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τον αριθμό των φαρμακείων που θα λειτουργούν 24 ώρες για να εξυπηρετούν τους πολίτες της Αττικής, εξωθηθήκαμε στο να κρατήσουμε μόνο τα διανυκτερεύοντα» λέει στο HealthReport.gr ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές.
Και συμπληρώνει μεταξύ άλλων: «Η 24ωρη επαρκής κάλυψη του πληθυσμού σε φαρμακεία και ελεύθερο με διευρυμένο ωράριο, φαίνεται ότι τελικά δεν παντρεύονται. Γι αυτό το λόγο επιλέξαμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε την 24ωρη κάλυψη, έστω και σε αυτό το νοσηρό περιβάλλον όπου το ελεύθερο ωράριο και το διευρυμένο, έχουν αποψιλώσει τον αριθμό των διαθέσιμων για το κοινόεφημερευόντων φαρμακείων στην Αττική».
Να σημειωθεί ότι σήμερα κάθε φαρμακείο μπορεί να ανοίξει και να κλείσει ότι ώρα επιθυμεί χωρίς μάλιστα να είναι υποχρεωμένο να το δηλώσει σε κάποια αρμόδια αρχή.

healthreport.gr