Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Mεγάλη επιτυχία είχε το συνέδριο φαρμακοποιών Ευβοίας


Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το Συνέδριο των φαρμακοποιών Ευβοίας - Φαρμακευτικού Συλλόγου Ευβοίας (ΦΣΕ-ΝΠΔΔ) στη Χαλκίδα,υπό την Αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμ. Συλλόγου (ΠΦΣ-ΝΠΔΔ). Το Συνέδριο οργανώθηκε με ευθύνη και φροντίδα της Διοίκησης του ΦΣΕύβοιας και του προέδρου του Συλλόγου κου. Καρλατήρα Στράτου
 
Της Νικολέτας Ντάμπου
 
Η προσέλευση ήταν μεγάλη καθώς το Συνέδριο παρακολούθησαν φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα. Ομιλητές ήταν “βαριά” ονόματα του κλάδου και τεχνοκράτες-φαρμακοποιοί οι οποίοι παρουσίασαν μία σειρά “καυτών” για την εποχή θεμάτων. Παρόντες ήταν και μέλη της Διοίκησης του ΠΦΣ μαζί με τον πρόεδρο του ΠΦΣ κο. Κων/νο Λουράντο ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου. 
  

 
Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με την παρουσίαση του κου. Δαγρέ Γιάννη, Αντιπροέδρου ΦΣΑ & ΠΦΣ ΝΠΔΔ ο οποίος και παρουσίασε αναλυτικά τους 3 πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το Φαρμ. Επάγγελμα βάσει της διεθνούς εμπειρίας, καθώς και ποιο είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί κανείς να “χτίσει” το βέλτιστο Φαρμακείο του μέλλοντος τόσο για τους πολίτες της Ελλάδας όσο και για το Σύστημα Υγείας της χώρας. 
 
Ακολούθησε αναλυτική και σε βάθος παρουσίαση του κου. Χαληγιάννη Ηλία, Ταμία του ΠΦΣ-ΝΠΔΔ, πάνω στις βιταμίνες και στα φάρμακα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγογράφηση. Στόχος της παρουσίασης ήταν να δωθούν τα κατάλληλα εργαλεία εκείνα ώστε να γίνεται σωστή χρήση των ιδιαίτερων αυτών σκευασμάτων για μέγιστο αποτέλεσμα και για ελαχιστοποίηση των κινδύνων που η κακή χρήση αυτών ενέχει για τη Δημόσια Υγεία.
 
Στη συνέχεια έλαβε χώρα εκτενής παρουσίαση των υπηρεσιών που προσφέρονται στα Φαρμακεία διεθνώς, του οικονομικού οφέλους που αυτά προσφέρουν στους Εθνικούς Λογαριασμούς Υγείας (ζωτικό κομμάτι του σύγχρονου σχεδιασμού Υγείας των Κρατών διεθνως), καθώς και του τρόπου που αυτές οι υπηρεσίες που ήδη προσφέρονται καθημερινά και από τα Φαρμακεία στην Ελλάδα να τυποποιηθούν και να αποδώσουν το μέγιστο στη χώρα μας. Την παρουσίαση έκανε ο κος. Μπιρλιράκης Βασίλης, Φαρμακοποιός με εξειδίκευση στο θέμα. 
 
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με την παρουσίαση των δυνατοτήτων που προσφέρει το εργαστήριο των Φαρμακείο στην παρασκευή προϊόντων υγείας, ένα ζωτικό πεδίο δραστηριοτήτων των Φαρμακείων που πλέον διεθνώς αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες στα Σύγχρονα Φαρμακεία και πλήθος σύγχρονων επιλογών σε ασθενείς και πολίτες. Την παρουσίαση έκανε ο φαρμακοποιός κος. Κατσόγιαννης Ηλίας, ειδικός του αντικειμένου.
 
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου άνοιξε με την παρουσίαση του κου. Ζαρογουλίδη Πάνου, Αντιπροέδρου του Φαρμ. Συλλόγου Πέλλας και οικονομικό τεχνοκράτη, αναφορικά με την οικονομική διαχείριση των Φαρμακείων, ένα κρίσιμο θέμα που απασχολεί την καθημερινότητα όλων των Φαρμακεών και αποτελεί τη βάση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους αλλά και της ικανότητάς τους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και στο Σύστημα Υγείας. 
 
Ακολούθησε η παρουσίαση των προοπτικών και των συγκεκριμένων επιλογών συνεργασίας μεταξύ Φαρμακείων από τον κο. Τσιριμπή Δημήτρη, φαρμακοποιό του Φαρμ. Συλλόγου Κορινθίας με μεγάλη εμπειρία στο θέμα και πανελλαδική αναγνώριση σε αυτό. Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει έντονα τον κλάδο τα τελευταία χρόνια τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, και αποτελεί αντικείμενο-πρόκληση καθώς η ορθή αντιμετώπισή του μπορεί να μεταμορφώσει δραματικά το τοπίο των Φαρμακείων τόσο προς το καλύτερο όσο και προς το χειρότερο, με όρους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
 
Το Συνέδριο έκλεισε με την παρουσίαση του κου. Κουτέπα Γιώργου (φαρμακοποιός – οικονομικός τεχνοκράτης) και του κου. Τερζή Τάσου (προέδρου του Φαρμ. Συλλόγου Έβρου) πάνω στο φλέγον ζήτημα του συνολικού σχεδιασμού του Φαρμακευτικού Χάρτη του αύριο, σε μία περίοδο δραματικών ανακατατάξεων όπως η σημερινή, παρουσίαση που αποτύπωσε με αναλυτικό τρόπο όλες τις ευκαιρίες αλλά και τις παγίδες στη χάραξη πολιτικής στη Φαρμακευτική Μεταρρύθμιση της χώρας, βασισμένες πάνω στη διεθνή εμπειρία. 
 
Από το ιδιαίτερο αυτό Συνέδριο ο αντίκτυπος του οποίου παρά του τοπικού γεωγραφικά χαρακτήρα ήταν πανελλαδικής εμβέλειας λόγω της ιδιαίτερης θεματολογίας του και της παρουσίας επιφανών φαρμακοποιών από όλη τη χώρα, εξήχθησαν συμπεράσματα και αναλύθηκαν προτάσεις και κατευθύνσεις που πρώτη φορά παρουσιάζονται στη Ελλάδα και οι οποίες θα παίξουν ζωτικό ρόλο στην καθημερινότητα των Ελλήνων φαρμακοποιών και των ασφαλισμένων της χώρας τα χρόνια που μας έρχονται.
 
 Πηγή http://www.life2day.gr