Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις για ανατιμολόγηση και εκπτώσεις φαρμάκων! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 


Άργησε αλλά όπως φαίνεται το…πέτυχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την ανατιμολόγηση και τα νέα rebates φαρμάκων.


Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περιβόητηανατιμολόγηση των φαρμάκων που θα μειώσει τις τιμές τόσο στα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους όσο και στα γενόσημα.
Τα «παζάρια» με την τρόικα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, το πράσινο φως δόθηκε και...



... όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ανατιμολόγηση θα περιλαμβάνει δύο «κόφτες» που θα συγκρατούν τουλάχιστον για ένα διάστημα τις τιμές στα πολύ φθηνά φάρμακα ώστε να μην πέσει η τιμή τους σε μεγάλο βαθμό.
Οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr τονίζουν ότι η υπουργική απόφαση για τα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους (off patent) θα ορίζει ως «ταβάνι» τη χαμηλότερη τιμή της ΕΕ, σε περίπτωση που η μείωση του 50% που θα γίνει στην τιμή ενός φαρμάκου, το οδηγήσει να έχει χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο της Ευρώπης.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η υπουργική απόφαση να περιλαμβάνει και συγκεκριμένο ποσοστό στη μείωση τόσο των off patent φαρμάκων όσο και των γενοσήμων ποσοστό που είναι πιθανό να αγγίζει το 15%.
Όπως όλα δείχνουν το προσχέδιο του δελτίου τιμών θα βγει στον «αέρα» μετά το Πάσχα ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να προλάβουν τότε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να υποβάλουν τις τυχόν ενστάσειςτους.
Οι νέες τιμές βέβαια δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο παρότι θεωρείται αρκετά μακρινό διάστημα.
Οι καθυστερήσεις όμως που έχουν σημειωθεί φαίνεται ότι δημιουργούν πρόβλημα στην έκδοση κι άλλου δελτίου τιμών, παρότι συνολικά θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον τρία μέσα στη χρονιά.
Οι νέες εκπτώσεις
Στο μεταξύ όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει έτοιμη και την υπουργική απόφαση για τις εκπτώσεις στα φάρμακα (rebate), καθώς ήδη ο υπουργός υγείας– όπως λένε υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr– έχει βάλει την υπογραφήτου.
Και αυτή η υπουργική απόφαση αναμένεται εντός των ημερών και αναμένεται να βάλει τέλος στην αγωνία που υπάρχει στην αγορά φαρμάκου το τελευταίο διάστημα.
Η υπουργική απόφαση θα ενοποιεί τα πολλαπλά μέχρι σήμερα rebate (σύνολο 9 με διάφορες σύνθετες παραμέτρους) και ουσιαστικά θα δημιουργεί ένα που θαενσωματώνει όλες τις εκπτώσεις.
Το rebate αναμένεται να περιλαμβάνει και τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ.
Το νέο σύστημα που θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2016, θα περιλαμβάνει αύξηση στο rebate κατά 1% ανάλογα την κλίμακα του φαρμάκου, ενώ είναι πιθανό όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, να ξεκινά από 14,5% και θα φτάνειμέχρι 20%.
Με τις αλλαγές αυτές στη φαρμακευτική πολιτική η ηγεσία του υπουργείου υγείας- σε συνεργασία με την τρόικα- ευελπιστεί να συγκεντρώσει μεγάλα ποσά ώστε ναμειωθεί όσο είναι δυνατό το λεγόμενο claw back (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού).
Άλλωστε η τρόικα καιρό τώρα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί τρόποςνα καταργηθεί το επιβαρυντικό claw back. Γι αυτό και το επόμενο διάστημα αναμένονται νέα μέτρα για τη συγκράτηση του όγκου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Εξάλλου οι διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις των φαρμάκων τόσο των ακριβών όσο και εκείνων που προκαλούν μεγάλες δαπάνες, αναμένεται να αργήσουν με τον ΕΟΠΥΥ καθώς «πάγωσε» η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για το θέμα των φαρμάκων.
Και αυτό διότι προς ώρας δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακόμη τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του κάθε φαρμάκου, από όπου και θα προκύπτει η τιμή αποζημίωσης.

Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μόλις ενσωματωθούν στο σύστημα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και registries, οπότε και θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης επί της ουσίας για τα φάρμακα.