Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ιωάννινα: Φάρμακα με το… δελτίο

Χωρίς λύση παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην πόλη των Ιωαννίνων, όπως και σε όλη την Ελλάδα, με τους ασθενείς και τους φαρμακοποιούς να είναι αναγκασμένοι να κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία σκευάσματα.

Μάλιστα, το πρόβλημα δεν αφορά πλέον μόνο τα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, καθώς η λίστα ολοένα και μεγαλώνει, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ιωαννίνων Θεόδωρος Ντούσκας. «Μιλάμε πλέον για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, τα οποία τα παίρνει πάρα πολύς κόσμος, αλλά και για διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως ινσουλίνες, καρδιολογικά φάρμακα, υπερτασικά, εισπνεόμενα, παιδικά εμβόλια κ.ά», σημείωσε.

Οι ελλείψεις αποδίδονται κατά βάση στις...


... μικρές ποσότητες που στέλνουν οι εταιρείες στις φαρμακαποθήκες, λόγω του φόβου τους, ότι οι φαρμακαποθήκες θα κάνουν εξαγωγές. «Οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι οι μικρότερες στην Ε.Ε, γι αυτό και προβαίνουν σε εξαγωγές. Κάτι που δεν είναι παράνομο, αλλά όχι χωρίς πρώτα να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς», τόνισε.
Παρ’ όλα αυτά, οι ασθενείς δείχνουν υπομονή, καθώς τα φαρμακεία της ίδιας πόλης αλλά και σε όλη την Ελλάδα, επικοινωνούν μεταξύ τους, συνεργάζονται και προχωρούν ακόμη και σε ανταλλαγές φαρμάκων. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως π.χ. Facebook) και όχι μόνο, είναι αυτά που συγκροτούν τέτοιες ομάδες συνεργασίας», έκανε γνωστό ο Θ. Ντούσκας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ιωαννίνων, η στάση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των τοπικών συλλόγων είναι να αναδεικνύουν το πρόβλημα, και μάλιστα μέσα από μια γραμμή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, όπου κάθε φαρμακείο/φαρμακοποιός εντοπίζει και καταγράφει τις ελλείψεις. «Πρόσφατα, όμως, η απάντηση του ΕΟΦ εγγράφως ήταν πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τις ελλείψεις. 

Οι υπάλληλοι από τα γραφεία τους πιθανότατα δεν εντόπισαν προβλήματα, εμείς όμως που τα ζούμε καθημερινά, ζούμε ουσιαστικά σ’ έναν άλλο πλανήτη!», σχολίασε ο κ. Ντούσκας.
Ωστόσο, ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση δίνουν οι επικείμενες αλλαγές. Εκτός από την κατανάλωση φαρμάκων που ελέγχει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των συνταγών που δίνουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους και των πωλήσεων των φαρμακείων, θα παρακολουθούνται και οι πωλήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και μάλιστα στην «πηγή» τους. 

Σύμφωνα με απόφαση - εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, από τον επόμενο μήνα «όλες οι επιχειρήσεις του φαρμάκου θα υποβάλουν τα στοιχεία των πωλήσεων τους, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο (real time), μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που θα υπάρχει στον ΕΟΦ, και θα παρακολουθείται η πορεία του φαρμάκου (μέσω barcode)-προκειμένου να μην υπάρχουν άλλες επιλογές», τόνισε ο Θ. Ντούσκας.

ΚΡΑΤΟΥΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Η 22χρόνη Αγάθη, φοιτήτρια, δίνει το δικό της «αγώνα δρόμου» για να βρει τα εισπνεόμενα φάρμακά της, καθώς πάσχει από χρόνιο άσθμα. Η ίδια φροντίζει μέρες πριν τελειώσουν τα φάρμακα, να έρθει σε επικοινωνία με διάφορους φαρμακοποιούς, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτησή της, ειδικά την εποχή της Άνοιξης που τέτοιου είδους ασθένειες-παθήσεις βρίσκονται σε έξαρση (και δυσκολεύουν τις συνθήκες διαβίωσης).
Ανάλογη αγωνία βιώνει και η 73χρονη κ. Ελένη, συνταξιούχος, η οποία αναζητά δύο ειδών φάρμακα: υπερτασικά και ινσουλίνες. Η ίδια κάνει υπομονή και ισχυρίζεται, πως κρατάει αποθέματα και μέρες πριν τελειώσουν τα φάρμακά της, έρχεται σε επαφή με τον φαρμακοποιό της.