Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Στον Άρειο Πάγο οι φαρμακοποιοί για τις ελλείψεις φαρμάκων

Επίσημα στοιχεία ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά θα προσκομίσει τη Δευτέρα, 18 Απριλίου, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε σε προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών μετά και τη δημοσιοποίηση του θέματος των ελλείψεων από τον ίδιο. Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΠΦΣ προχώρησε στις 8 Απριλίου στην επίδοση εξωδίκου διαμαρτυρίας, προς την εταιρεία AMGEN Ελλάς ΕΠΕ για το θέμα της έλλειψης του φαρμάκου Prolia.




Στην απόφαση για προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 28 φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα, μετά από έγκρισή του για έκτακτη εισαγωγή ή κατ' εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.

Ο ΕΟΦ τονίζει ότι η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη, επισημαίνοντας ότι ή μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Η απόφαση προσωρινής απαγόρευσης εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

www.newsbeast.gr