Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ανασχηματισμός μετά το Πάσχα - Η Μαριλίζα στο Υπουργείο Υγείας;

Ο ανασχηματισμός που ετοιμάζει ο Τσίπρας - Ποιοι μένουν ποιοι φεύγουν - Ρεπορτάζ από iefimerida.gr

Το χαρτί του ανασχηματισμού αναμένεται να «τραβήξει» σύντομα ο Πρωθυπουργός, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και η αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, 8 σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές, θέλει να περάσει στην δεύτερη φάση της διακυβέρνησης, δίνοντας την...




... αίσθηση της «ανανέωσης» και διορθώσεων στο κυβερνητικό σχήμα. Επιπλέον, επιδιώκει να στείλει το μήνυμα της «διεύρυνσης» του χώρου με επιλογές προσώπων εκτός ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, όμως, θέλει να οργανώσει την «επόμενη ημέρα» αλλά και την «οδό διαφυγής» δηλαδή τις εκλογές, σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι περιπτώσεις.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τοποθετούνται λίγο μετά το Πάσχα, εάν κλείσει στο αυριανό Eurogroup ή σε έκτακτο της επόμενης εβδομάδας η αξιολόγηση.

Οπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες ωστόσο, δεν θα είναι σαρωτικός ή δομικός. «Ανασχηματισμό θα κάνει αλλά μην περιμένετε να είναι σαρωτικός. Δεν έχει σπουδαίο πάγκο» ανέφερε προς το iefimerida.gr κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των παρασκηνιακών «ζυμώσεων».

Ενα δεδομένο μέχρι στιγμής είναι πως οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» του Π. Καμμένου θα παραμείνουν εντός κυβέρνησης. Ενα δεύτερο είναι πως οι «ποσοστώσεις» δεν πρόκειται να αλλάξουν. Οσα κυβερνητικά στελέχη έχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σήμερα, τόσα – αναλογικά - θα παραμείνουν και στο νέο σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε σε άλλο υπουργείο τον Πάνο Καμμένο, αλλά «δεν του βγαίνει» και ως εκ τούτου θα παραμείνει υπουργός Αμυνας.


Φεύγει ο Τσακαλώτος


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει διατυπώσει την επιθυμία να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μάλιστα, πρόσφατα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει με τους Γ. Σταθάκη και Γ. Κατρούγκαλο είχε υπαινιχθεί δημοσίως ότι μπορεί να παραιτηθεί και νωρίτερα, λέγοντας πως αν οι θεσμοί επιμείνουν σε μείωση του αφορολόγητου, το νομοσχέδιο αυτό δεν θα φέρει την υπογραφή του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι και μέλος της εσωκομματικής ομάδας των 53 οι οποίοι διατυπώνουν ηχηρές ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική. Για την θέση του ακούγεται ότι θα αναβαθμιστεί σε υπουργό, ο νυν αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης.



Εκτός ο Νίκος Τόσκας

Νίκος Τόσκας
Από όλες σχεδόν τις πηγές πληροφόρησης, προκύπτει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Προστασία του Πολίτη, Νίκος Τόσκας θα μετακινηθεί αν δεν βγει εντελώς εκτός κυβέρνησης. Για την θέση του ακούγεται το όνομα του Χρήστου Ζώη. Υπήρξε βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και υφυπουργός Εσωτερικών, προσκείμενος στο «καραμανλικό» μπλοκ. Διεγράφη από την ΝΔ επειδή καταψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο, το 2012. Προσχώρησε στους ΑΝΕΛ όπου μάλιστα υπήρξε και εκπρόσωπος Τύπου, αλλά δεν εξελέγη βουλευτής. Αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ και ίδρυσε το 2013 κόμμα «Νέα Μέρα». Επαναπροσέγγισε τους ΑΝΕΛ το 2015 και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου, διετέλεσε υπουργός Ναυτιλίας. Ο κ. Ζώης μπορεί ωστόσο να κατευθυνθεί και προς το Ναυτιλίας - όπου «κόβεται» ο Θ. Δρίτσας - και στη θέση Τόσκα να τοποθετηθεί άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.


Χρήστος Ζώης


Παραμένει ο Μουζάλας

Ο Γιάννης Μουζάλας – παρά τις ενστάσεις του Π. Καμμένου - φέρεται να εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα για την διαχείριση του προσφυγικού. Το μόνο ερώτημα είναι αν ο τίτλος του αναπληρωτή υπουργού παραμείνει υπό την ομπρέλα του υπουργείου Εσωτερικών ή αν θα υπαχθεί απ' ευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο του Μαξίμου. Αυτή ενδεχομένως να είναι και η μοναδική «δομικού» τύπου αλλαγή στη νέα κυβέρνηση, αφού έχει αναβαθμιστεί και η γραμματεία πρώτης υποδοχής.




Η Μαριλίζα στο Υγείας;


Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου - Φώτης Κουβέλης
Στο υπουργείο Υγείας το μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει να είναι ικανοποιημένο από το δίδυμο Ξανθού-Πολάκη – για διαφορετικούς λόγους. Ο μεν αναπληρωτής υπουργός έχει προκαλέσει με την συμπεριφορά του, ο δε κ. Ξανθός δεν έχει ικανοποιήσει με την απόδοσή του. Στην θέση του υπουργού Υγείας θα επιθυμούσε να επιστρέψει ο νυν υπουργός Εσωτερικών Πάνος Κουρουμπλής. Ωστόσο ισχυρή υποψηφιότητα θέτει η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία φέρεται να είναι από τα πρόσωπα της «διεύρυνσης».


Πού θα πάει ο Κουβέλης

Το έτερο πρόσωπο ενδεχομένως να είναι ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ο οποίος συμπαρατάσσεται ανοικτά πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα χαρτοφυλάκιο που ακούγεται είναι το γνώριμό του, υπουργείο Δικαιοσύνης, στην θέση του Νίκου Παρασκευόπουλου

Στο Μαξίμου συζητούν την αναβάθμιση δύο κυβερνητικών στελεχών: Του νυν αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δημήτρη Βίτσα σε άλλο πόστο ως υπουργού και του νυν γ.γ. Αμυνας Γιάννη Ταφύλλη ο οποίος «τρέχει» το προσφυγικό, σε αναπληρωτή Αμυνας στην θέση Βίτσα.

Γιάννης Ταφύλλης

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος επιδιώκει να αναβαθμίσει με την σειρά του σε υπουργικό πόστο τον αναπληρωτή γ.γ. του υπ. Εσωτερικών Τζαννέτο Φιλιππάκο που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ.

Τζαννέτος Φιλιππάκος

Εκτός Δρίτσας-Σκουρλέτης

Δυσαρεστημένο εμφανίζεται το μέγαρο Μαξίμου και με τις επιδόσεις του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Πάνος Σκουρλέτης
Εκτός κυβερνητικού σχήματος θεωρείται ότι θα παραμείνει ο νυν υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μετά και τις δημόσιες αντιδράσεις του για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco.
Για τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη έχουν διατυπωθεί ζωηρές ενστάσεις ωστόσο «παραμένει κομματική σημαία» ως εκ τούτου θεωρείται απίθανο να μετακινηθεί.
Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σοβαρή υποψηφιότητα θέτει ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης ο οποίος έχει λάβει σχετικές υποσχέσεις από το Μαξίμου.

Σταύρος Αραχωβίτης

Ποιος θα ετοιμάσει τον εκλογικό νόμο;

Στο υπ. Εσωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ένα πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης του, το οποίο θα προετοιμάσει τον εκλογικό νόμο και τις εκλογές. Αν ο νυν Παναγιώτης Κουρουμπλής θελήσει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, την θέση του θα αναλάβει πιθανότατα η Ολγα Γεροβασίλη που το επιθυμεί διακαώς. Εκτός νυμφώνος αναμένεται να βρεθεί και ο Υφυπουργός ΕΣΔΑ Γιάννης Μπαλάφας.

Ολγα Γεροβασίλη

Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου προαλείφεται ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος στο επάγγελμα.

Νίκος Ξυδάκης