Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ασκητής σεξουαλικές δυσλειτουργίες στο Hellas Pharm: Ο ρόλος του φαρμακοποιού & οι λύσεις

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Για τον ρόλο του φαρμακοποιού στις παθήσεις των σεξουαλικών δυσλειτουργιών μίλησε στο ετήσιο συνέδριο των φαρμακοποιών Hellas Pharm 2016 , ο κ. Θάνος Ασκητής, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας 

 ” Συχνό εξομολογητήριο αποτελεί ο πάγκος του φαρμακοποιού για τα προβλήματα των σεξουαλικών δυσλειτουργιών” είπε ο κ. Ασκητής, μιλώντας για την στυτική δυσλειτουργία αλλά και την πρόωρη εκσπερμάτιση. 

Για τα προβλήματα των ανδρών που...


... αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως η στυτική δυσλειτουργία αλλά και η πρόωρη εκσπερμάτιση καθώς και για τις λύσεις , μίλησε ο κ. Αθανάσιος Ασκητής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο www.Life2day.gr 

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πάθηση κληρονομική ;Υπάρχουν άνδρες που παθαίνουν στυτική δυσλειτουργία μετά την ενηλικίωση τους; 

Η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί κληρονομική διαταραχή. Όλοι οι άνδρες, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή τους να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία, είτε πριν την ενηλικίωσή τους, κατά τη πρώτη τους σεξουαλική επαφή, είτε αργότερα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου μας, η ηλικιακή ομάδα που έρχεται συχνότερα στο χώρο μας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είναι τα 31-40 έτη, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες των 21-30. Αυτό σχετίζεται περισσότερο με τους παράγοντες που δημιουργούν το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, στις νεαρότερες ηλικίες, συνήθως κάτω των 35 χρόνων, η αιτιολογία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι κυρίως ψυχογενής, ενώ στους άνδρες άνω των 50 χρόνων, τα αίτια αφορούν συνήθως οργανικούς παράγοντες. Δεν αποκλείονται επίσης και τα μεικτά αίτια, που μπορούν να αλληλεπιδράσουν σε κάποιον. 

Οι γυναίκες σύντροφοι πως αισθάνονται ; Ο φόβος της στυτικής αποτυχίας επιδεινώνει το πρόβλημα στο σεξ ; 

Ο συναισθηματικός κόσμος των συντρόφων ποικίλλει και σχετίζεται τόσο με την προσωπικότητα της ίδιας, όσο και με την σχέση που έχει το ζευγάρι μεταξύ τους. Τα συναισθήματα που επικρατούν συνήθως, είναι ο θυμός, η οργή, το άγχος και η ενοχή. Δεν αποκλείεται μια γυναίκα επίσης να νιώθει πως δεν είναι πια ποθητή από το σύντροφό της. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνες που αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα βρίσκεται έξω από αυτές ή ότι αντιθέτως μπορεί να συμβαίνει, επειδή ο σύντροφός τους, τις ποθεί πάρα πολύ. Μια γυναίκα που αισθάνεται εκείνο το εύρος των αρνητικών συναισθημάτων, μπορεί να κατηγορεί τον άντρα ή να του χρεώνει την ύπαρξη μιας εξωσυζυγικής σχέσης. Μ’ αυτή τη στάση, επιδεινώνει το πρόβλημα, βυθίζοντας τον σε ακόμα μεγαλύτερα συναισθήματα απελπισίας. Στην αντίθετη περίπτωση, η γυναίκα που δείχνει την κατανόησή της και δεν λειτουργεί χρεωστικά απέναντί του, τότε μπορεί να τον βοηθήσει να ξεπεράσει ακόμα πιο γρήγορα το πρόβλημα. 

Ο φόβος της στυτικής αποτυχίας με τη σειρά του, σαφώς επηρεάζει αρνητικά το πρόβλημα, αφού ο άντρας ξεκινά κάθε νέα σεξουαλική επαφή με αυτό το συναίσθημα, που τον δυσκολεύει να αφεθεί και να απολαύσει πραγματικά τη σεξουαλική πράξη. Μ’ αυτό τον τρόπο, οδηγεί τον εαυτό του σε μια νέα αποτυχία κάθε φορά, διατηρώντας το πρόβλημα.

Ποια είναι η λύση; Υπάρχει νέα αποτελεσματική θεραπεία ; Α ναι , ποια είναι τα πλεονεκτήματα της; 

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις της στυτικής δυσλειτουργίας έχουν τρεις άξονες, που συμπεριλαμβάνουν τις ψυχολογικές θεραπείες, τη φαρμακευτική αγωγή και τις ιατρικές τεχνικές επεμβάσεις. Τα κρουστικά κύματα αποτελούν μια νέα θεραπεία που αποκαθιστά τη στυτική δυσλειτουργία μικρού και μέτριου βαθμού, αποτελώντας μια μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας, χωρίς καμία περαιτέρω παρενέργεια. 


Επίσης, τα φάρμακα που διατίθενται στην ελληνική αγορά με δραστικές ουσίες τη σιλντεναφίλη , τη βαρδερναφίλη και την ταδαλαφίλη ,δίνουν αποτελεσματική λύση στους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία . Ένα νέο φάρμακο που διατίθενται το τελευταίο χρόνο στην χώρα μας με δραστική ουσία την αβαναφίλη υπόσχεται άμεση λύση διότι παρέχει γρήγορη και με διάρκεια στύση, και με ακόμα λιγότερες παρενέργειες. 

Τέλος, είναι σημαντικό να τονισθεί πως πάντα η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η συνδυαστική, που συμπεριλαμβάνει τόσο κάποιο από τα παραπάνω, μαζί με τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. 

Οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση έχουν σεξουαλική αυτοπεποίθηση; Ζουν με άγχος για το σεξ; Ντρέπεται; 

Ο άντρας που αντιμετωπίζει μια πρόωρη εκσπερμάτιση, έχει σημαντικά μειωμένη σεξουαλική αυτοπεποίθηση, αφού νιώθει πως δεν θα προλάβει πάλι να ικανοποιήσει τη σύντροφό του. Ντρέπεται, έχει ένα έντονο αίσθημα αυτό-εξευτελισμού και γι’ αυτό δεν ζητάει σεξ από τη εκείνη. Εκτός από το άγχος της προσδοκίας μιας ακόμα πιθανής αποτυχίας, επίσης βιώνει απογοήτευση, θυμό και φοβάται ότι θα τον απορρίψει η σύντροφός του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που σε απάντηση στα παραπάνω, ο άνδρας μπορεί να έχει εκσπερματίσει κρυφά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και να προσπαθεί να το κρύψει, ώστε να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο, μέχρι να καταφέρει να φτάσει και η ίδια στο σημείο της οργασμικής της κορύφωσης. 

Φοβάται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία; Υπάρχει σήμερα νέα αποτελεσματική θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση; Εάν ναι, ποια είναι ποια τα πλεονεκτήματα από τις παλιές; 

Ο άντρας με πρόωρη εκσπερμάτιση, πράγματι έχει πολύ έντονο τον φόβο πως δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για το πρόβλημά του. Αυτό το σκεπτικό όμως είναι λανθασμένο.2

Η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία που κυκλοφορεί τα 2 τελευταία χρόνια στην χώρα μας εμπεριέχει έναν χημικό συντελεστή, την σεροτονίνη η οποία δρα κεντρικά στον εγκέφαλο, έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εκσπερμάτισης, δια μέσου της ουσίας δαποξετίνης. Στην ουσία, αυτό που κάνει η δαποξετίνη είναι να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία συμμετέχει στον έλεγχο της εκσπερμάτισης. Το συγκεκριμένο φάρμακο απευθύνεται στον άνδρα που έχει εκδηλώσει το πρόβλημα από την αρχή της σεξουαλικής του ζωής. Στα πλεονεκτήματά του, είναι το ότι είναι ασφαλές, δρα εντός μιας ώρας και μπορεί να χορηγηθεί σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών. Ακόμα, απορροφάται και απεκκρίνεται άμεσα από τον οργανισμό. Σίγουρα η φαρμακευτική χορήγηση της δαποξετίνης, εγγυάται την καθυστέρηση στην εκσπερμάτισή του, αλλά δυστυχώς όχι την πλήρη του αποκατάσταση, δεδομένου ότι η δράση της διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα χορηγείται. Ωστόσο, πάντα ένα συνδυαστικό μοντέλο που εμπεριέχει τη φαρμακοθεραπεία και το sex therapy, μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

Χορηγός Επικοινωνίας Hellas Pharm 2016: LIFE2DAY.GR

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2016/04/askitis-sexoualikes-dusleitourgieso-rolos-tou-farmakopoiou-oi-luseis/