Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Πόσο εφικτή είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Υγεία; – Απαιτείται το 30% της δόσης


Μία σειρά μεταβλητών παραμέτρων καθιστούν δύσκολη την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους του τομέα της Υγείας.

Τα ποσά είναι τεράστια: Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων ξεπερνούν το 1,2 δισ. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό “άνοιγμα” της Υγείας αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, την ώρα που οι συνολικές ληξιπρόθεσμες του ελληνικού κράτους ανέρχονται στα 7 δισεκατομμύρια.

Η μόνη πηγή ρευστότητας από την οποία μπορεί να προκύψει μαζική εξόφληση είναι η αναμενόμενη δόση, η οποία θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.






Η εκταμίευσή της συναρτάται με την αξιολόγηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση. Όλα θα κριθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, από το οποίο η ελληνική πλευρά περιμένει το πολυπόθητο “ναι”. Η επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχει δεσμευτεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου θα εξοφληθούν έως το τέλος του έτους. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για εφάπαξ καταβολή οφειλόμενων ποσών αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν τη Τρίτη και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας στο συνέδριο με τίτλο “The future of Health Care in Greece”.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι με την αξιολόγηση του προγράμματος η οικονομία και η κοινωνία θα πάρουν μια ανάσα. Θα υπάρξει – είπε – προοπτική επανεκκίνησης της αναπτυξιακής πορείας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μετά την αξιολόγηση θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου: “Έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν όλοι οι προμηθευτές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως ο ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει πόρους για δημόσιες δομές και θα πληρώσει τα χρέη του στα δημόσια νοσοκομεία.

Βελτίωση

Στον ΕΟΠΥΥ, παρατηρείται βελτίωση ως προς τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τον περασμένο Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 1,684 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 810 εκατομμύρια ήταν βεβαιωθέντα, αλλά μη συμψηφισθέντα με clawback και rebate. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν σε 1,815 δισ. ευρώ.

Η ύφεση, ωστόσο, διαμορφώνει νέα εμπόδια στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα Ταμεία έχουν μειωμένα έσοδα από εισφορές και δεν είναι συνεπή έναντι του Οργανισμού.

Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ κατέρρευσαν τον Απρίλιο. Λόγω των αναγκών που είχαν τα Ταμεία για καταβολή συντάξεων, απέδωσαν στον Οργανισμό μόλις 170 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 374 εκατομμυρίων που έπρεπε να δώσουν.

IATRONET.GR
posted from Bloggeroid