Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Χωρίς μηχάνημα ακτινοθεραπείας η Αλεξανδρούπολη;

Αβέβαιο το αύριο για περισσότερους από 50 καρκινοπαθείς

Του Νικήτα Διαμαντόπουλου
folkiesadd@gmail.com

Χωρίς γραμμικό επιταχυντή κινδυνεύει να μείνει το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Το μοναδικό μηχάνημα που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ογκολογική κλινική του νοσοκομείου αποτελεί δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ωστόσο είναι ορατός ο κίνδυνος το ίδρυμα να ζητήσει πίσω το μηχάνημα, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο εκκρεμεί η στελέχωση της κλινικής, γεγονός το οποίο αποτελούσε προϋπόθεση για τη δωρεά.

Βασικό εμπόδιο είναι οι....


.... χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την προκήρυξη των έξι θέσεων ιατρικού, επιστημονικού και τεχνολογικού προσωπικού, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας και οι βουλευτές του νομού είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση.

Ο γραμμικός επιταχυντής είναι ζωτικής σημασίας για τους ογκολογικούς ασθενείς της περιοχής, καθώς σε καθημερινή βάση η κλινική Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας εξυπηρετεί περισσότερους από 50 ασθενείς. Μάλιστα από το 2014 έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολίες περίπου 4.000 άρρωστοι.

Εξάλλου, ακριβώς επειδή είναι το μοναδικό μηχάνημα που διαθέτει το νοσοκομείο, η αναμονή για τις εξετάσεις ακτινοθεραπείας κυμαίνεται από δύο έως και πέντε μήνες, με τους ασθενείς να κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν. Πάντως η πολύμηνη αναμονή φαίνεται ότι αποτελεί τη μοναδική λύση, αφού η εναλλακτική περιλαμβάνει πολυδάπανες εξετάσεις σε ιδιωτικές κλινικές.

«Προϋπόθεση της δωρεάς του γραμμικού επιταχυντή στο νοσοκομείο μας αποτελούσε η ύπαρξη κατάλληλου προσωπικού και υποδομών. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος’ δώρισε επτά γραμμικούς επιταχυντές, αξίας 2 εκατ. ευρώ ο καθένας, σε νοσοκομειακά κέντρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν και δεν θα επέλθουν σε καθεστώς δυσλειτουργίας», δηλώνει στη «Μ» ο καθηγητής Ακτινοθεραπείας-Ογκολογίας, διευθυντής στην κλινική Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Μιχαήλ Κουκουράκης και προσθέτει ότι «ακριβώς αυτό αντιμετωπίζει τώρα το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο πρέπει να προκηρύξει έξι θέσεις για την επαρκή στελέχωση της Ογκολογικής κλινικής. Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν σε ιατρικό (ακτινοθεραπευτές), επιστημονικό (ακτινοφυσικοί) και τεχνολογικό προσωπικό. Η ισχύς της δωρεάς είναι έως και τον Ιούνιο, με την προκήρυξη των θέσεων να αναμένεται στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου».

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουράκη το 2010 η κλινική διέθετε τέσσερις γιατρούς και πέντε τεχνολογικούς υπαλλήλους, ενώ σήμερα υπάρχει ένας σε κάθε πόστο. Οι περισσότεροι έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ εκτός από τον έναν ειδικό γιατρό υπάρχουν και δύο επικουρικοί, των οποίων η σύμβαση λήγει το Σεπτέμβριο. Πάντως ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι το μηχάνημα θα παραμείνει στην Αλεξανδρούπολη.

Ο εξοπλισμός

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός της κλινικής είναι απαρχαιωμένος και συνεπώς δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες περιστατικών από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το παλαιότερο μηχάνημα ακτινοθεραπείας εμφανίζει συχνά βλάβες, η επιδιόρθωση των οποίων απαιτεί επιπλέον δαπάνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βλάβη που είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο του 2014, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 80 καρκινοπαθείς να είναι αναγκασμένοι να έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα ο ιατρικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ανεπαρκής τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Από τα 60 μηχανήματα που προβλέπονται υπάρχουν 37, εκ των οποίων τα 24 στον ιδιωτικό τομέα.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ