Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

"Πιστωτικό γεγονός" στην υγεία


Μπορεί μετά την "Εβδομάδα των Παθών" να ακολουθεί κανονικά η Ανάσταση, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει φέτος, όμως, για τις επιχειρήσεις της υγείας. Τα χτυπήματα στον χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης –ήδη από την αρχή της χρονιάς– είναι απανωτά: μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, στασιμότητα στις μηνιαίες πληρωμές, λιμνάζοντα ληξιπρόθεσμα χρέη, επιβολή ασφυκτικών πλαφόν και ορίων στην παροχές προς τους ασφαλισμένους, μεγάλες περικοπές στο φάρμακο. Η μεταφορά των όποιων ελάχιστων χρημάτων είχαν απομείνει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων για να εξυπηρετηθούν κρατικές ανάγκες, όπως συντάξεις και μισθοί, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, εντείνοντας, όπως ήταν φυσικό, την ανησυχία τόσο για τη ρευστότητα τους επόμενους μήνες, όσο, κυρίως, για το μέλλον των παρόχων σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας.






Η απόφαση να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος ήρθε την ώρα που τα χρέη έχουν κυριολεκτικά "πνίξει" τις επιχειρήσεις της υγείας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 1,8 δισ. τα συνολικά χρέη του Οργανισμού προς τους συμβεβλημένους παρόχους της υγείας, 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται πως είναι οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Και η συνέχεια είναι ακόμα χειρότερη.

Σύμφωνα με στελέχη από τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην προβεί αυτόν τον μήνα σε καμία πληρωμή νοσηλειών και αιμοκαθάρσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Η είδηση αυτή έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στους ιδιοκτήτες των κλινικών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, που περίμεναν τις πληρωμές από τον Οργανισμό για να καλύψουν τις υποχρεώσεις του Πάσχα προς τους εργαζομένους. Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την αναβολή της πληρωμής, ανέφερε πως, παρά τις εξαγγελίες της νέας διοίκησης για "νέα εποχή", τελικά μάλλον η υπόσχεση αυτή έμεινε στη μέση..., με τον Οργανισμό να συνεχίζει την ίδια τακτική.

Το μαρτύριο της σταγόνας

Ωστόσο, το θρίλερ με τον ΕΟΠΥΥ και τις ιδιωτικές κλινικές δεν σταματά εδώ. Υπάρχει συνέχεια στο... σίριαλ με τους όρους που θέτουν τόσο ο Οργανισμός όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου οι κλινικές να συνεχίζουν να εξυπηρετούν ασφαλισμένους. Ενώ, λοιπόν, αρχικά ζητούνταν από τα θεραπευτήρια να παραχωρήσουν το 25% των κλινών τους στη διάθεση των δημόσιων νοσοκομείων, ξαφνικά το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο... 40%, με τους ιδιοκτήτες των κλινικών να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή ένα βήμα πριν την έξοδό τους από τον ΕΟΠΥΥ. Το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή άγνωστο, είναι όμως φανερό, όπως σημειώνουν στο "Κ" στελέχη της αγοράς, πως ο κλοιός γύρω από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις έχει αρχίσει να στενεύει επικίνδυνα.

Ξεκίνησαν οι "εκπτώσεις"

Τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ την αποδεικνύει ακόμα μία απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με την οποία γίνονται ακόμα πιο στενά τα περιθώρια για τους ασφαλισμένους που χρειάζεται να κάνουν κάποια διαγνωστική εξέταση. Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην απόφαση που ουσιαστικά έκανε πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, για να λάβουν οι ασφαλισμένοι παραπεμπτικό για διαγνωστική εξέταση που κοστίζει πάνω από 90 ευρώ, θα πρέπει ο αρμόδιος γιατρός να τεκμηριώσει για ποιους λόγους καθίσταται αναγκαία η διενέργεια της εξέτασης, αλλιώς δεν θα μπορέσει να συνεχίσει στο παραπεμπτικό.

Παράλληλα, μια εξέταση θα επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί μόνο μία φορά κάθε 20 μέρες. Η επανάληψη της ίδιας εξέτασης για περισσότερες φορές μέσα στο διάστημα αυτό θα επιτρέπεται μόνο ύστερα από "αποδείξεις" στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Τα διαγνωστικά κέντρα, εξάλλου, βρίσκονται εδώ και μήνες στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας. Μόλις στα τέλη του Δεκεμβρίου είχαν υποστεί "ψαλίδι" 43% στους 51 πιο δαπανηρούς για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού κωδικούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση για μεγαλύτερες περικοπές, ακόμα και κοντά στο 70%, για να μειωθούν οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων. Και αυτό, γιατί η δαπάνη τη χρονιά που πέρασε για τα διαγνωστικά κέντρα άγγιξε τα 530-540 εκατ. ευρώ, πολύ πιο πάνω σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ (302 εκατ. ευρώ).

Στο "μέτωπο" των ιατρικών επισκέψεων, επιπλέον, οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται για δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας. Επίσης, ο γιατρός δεν μπορεί να χρεώσει επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ για έναν ασθενή που θα επισκεφθεί την ίδια ημέρα περισσότερους από δύο γιατρούς διαφορετικής ειδικότητας.


www.capital.gr
posted from Bloggeroid