Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Συναγερμός για την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω σκόνης από τη Σαχάρα

Στο «κόκκινο» έφθασε την Πέμπτη η ατμοσφαιρική ρύπανση - λόγω έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα - στην Αττική θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Ασφυκτική» θα είναι η ατμόσφαιρα και την Παρασκευή και ήδη το υπουργείο Υγείας εξέδωσε συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 
  

 
Πιο αναλυτικά, μετά την ενημέρωση από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΝ, τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λεκανοπεδίου Αθηνών, οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 σήμερα και αύριο θα κυμανθούν σε  μέτρια επίπεδα (50-75 μg/m3  ),  λόγω έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα. 
 
Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει εγκύκλιο με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως: 
 
Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10 : 51-75 (μg/m3 ) 
"Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους".

πηγή: healthview