Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα "καμπάνα" σε σάιτ για παραπλανητική είδηση (καρκίνος μέσω εμβολίων)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιδιοκτήτης σάιτ καταδικάστηκε για αναμετάδοση απάτης του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε ερήμην δημοσιογράφο, ιδιοκτήτη σάιτ με θέματα για γονείς, για τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο: «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων».   

Το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 6 μηνών, με αναστολή τριών ετών, και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. Το θέμα ανακίνησε αστυνομικός ο οποίος απευθύνθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση σε δίκη.  
 


 
Η συγκεκριμένη «είδηση» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2009 με μικροαλλαγές , ανάλογα με το σάιτ ή το μπλογκ που την αναπαράγει και επανήλθε το 2013.   Κορμός της είναι η ιστορία της μικρής Μαιρούλας  που έκανε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο.   

Την ιστορία έχει καταρρίψει το «Ελληνικά Hoaxes”  του Θοδωρή Δανιηλίδη με αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο. Όπως όμως λέει ο κ. Δανιηλίδης, «ό,τι και να γράφουμε, αυτό το πράγμα θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και να βρίσκει ευήκοα ώτα».

 Πηγή: www.lifo.gr